Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie
Adam Moskal
Adam Moskal 16.11.2020 01:00

Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

Pieczone ziemniaki, które oszałamiają chrupkością
canva.com/George Dolgikh

Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę. 

Ziemniaki nigdy nie były prostsze - ich chrupiąca skórka powala

Dan Kluger jest renomowanym kucharzem, który poza pracą w restauracji wydał także książkę kucharską. To właśnie w niej opisał trik, dzięki któremu pieczone ziemniaki nie zajmują już tak dużo czasu. Białka jaj doskonale się karmelizują, dlatego ich użycie wraz z ziemniakami jest świetnym pomysłem. 

Cały jego zamysł jest banalnie prosty. Wystarczy dobrać ziemniaki podobnej wielkości, dodać do nich odpowiednio spreparowane białka, wyłożyć na blachę i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjdą chrupiące jak frytki smażone na głębokim tłuszczu. Smak takich kartofli zaskoczy nawet największego wyjadacza kuchni.

Przepis na chrupiące pieczone ziemniaczki

Składniki: 

  • 1 kilogram młodych ziemniaków o równej wielkości

  • 2 jajka 

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka w proszku

  • czosnek w proszku 

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Nie musisz obierać ich ze skórki, ponieważ jest na tyle delikatna, że w ogóle nie przeszkadza w jedzeniu. Po umyciu odstaw je do odcieknięcia, a następnie wysusz je do końca ręcznikiem papierowym 

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj je mikserem do momentu, gdy na dnie naczynia nie będzie już więcej żadnego płynu. Nie musisz uzyskiwać sztywnej piany, ponieważ nie pieczesz ciasta - wystarczy, żeby przylegała do powierzchni ziemniaków. 

Następnie obtocz kartofle w pianie. Ważne, aby na tym etapie były całkowicie suche, inaczej białka mogą nie trzymać się wystarczająco mocno. Po obtoczeniu wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia. 

Teraz możesz doprawić je do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz, poeksperymentuj z różnymi przyprawami w zależności od twoich preferencji. 

Świetnie sprawdzi się świeży rozmaryn oraz wędzona słodka papryka jako zamiennik dla przypraw podanych wyżej. Pamiętaj, aby ziemniaki odpowiednio mocno posolić. 

Piecz młode ziemniaczki w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Jeśli wybrałeś odrobinę większe ziemniaki, czas ten może się wydłużyć. Podawaj je od razu po upieczeniu, aby były jak najbardziej chrupiące. 

Źródło: mirror.co.uk

Zapraszamy na nasz Instagram