

16 Listopada 2020
Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie
Ziemniaki możesz upiec w 20 minut. Wykonując je wedle poniższego przepisu, wyjdą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Amerykański szef kuchni zdradził swój trik, dzięki któremu zawsze wychodzą w zaskakująco szybkim tempie - chodzi o dodatek białek z jaj.
Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.
Ziemniaki nigdy nie były prostsze - ich chrupiąca skórka powala
Dan Kluger jest renomowanym kucharzem, który poza pracą w restauracji wydał także książkę kucharską. To właśnie w niej opisał trik, dzięki któremu pieczone ziemniaki nie zajmują już tak dużo czasu. Białka jaj doskonale się karmelizują, dlatego ich użycie wraz z ziemniakami jest świetnym pomysłem.
Cały jego zamysł jest banalnie prosty. Wystarczy dobrać ziemniaki podobnej wielkości, dodać do nich odpowiednio spreparowane białka, wyłożyć na blachę i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjdą chrupiące jak frytki smażone na głębokim tłuszczu. Smak takich kartofli zaskoczy nawet największego wyjadacza kuchni.
Przepis na chrupiące pieczone ziemniaczki
Dzisiaj grzeje:
- Wystarczy, że poznasz 5 trików na placki ziemniaczane, a staną się one obłędnie pyszne. Numer 3 na pewno Cię zaskoczy
- Mamy potwierdzenie, chodzi o tegoroczną zimę. Wielka radość dla wszystkich miłośników śnieżnych szaleństw
- Konflikt między Makłowiczem a Wachowicz wybuchł nagle. Ich relacja nie wygląda już tak jak przed laty, poszło o program kulinarny
Składniki:
- 1 kilogram młodych ziemniaków o równej wielkości
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- czosnek w proszku
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Nie musisz obierać ich ze skórki, ponieważ jest na tyle delikatna, że w ogóle nie przeszkadza w jedzeniu. Po umyciu odstaw je do odcieknięcia, a następnie wysusz je do końca ręcznikiem papierowym
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj je mikserem do momentu, gdy na dnie naczynia nie będzie już więcej żadnego płynu. Nie musisz uzyskiwać sztywnej piany, ponieważ nie pieczesz ciasta - wystarczy, żeby przylegała do powierzchni ziemniaków.
Następnie obtocz kartofle w pianie. Ważne, aby na tym etapie były całkowicie suche, inaczej białka mogą nie trzymać się wystarczająco mocno. Po obtoczeniu wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Teraz możesz doprawić je do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz słodką papryką w proszku. Jeśli chcesz, poeksperymentuj z różnymi przyprawami w zależności od twoich preferencji.
Świetnie sprawdzi się świeży rozmaryn oraz wędzona słodka papryka jako zamiennik dla przypraw podanych wyżej. Pamiętaj, aby ziemniaki odpowiednio mocno posolić.
Piecz młode ziemniaczki w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Jeśli wybrałeś odrobinę większe ziemniaki, czas ten może się wydłużyć. Podawaj je od razu po upieczeniu, aby były jak najbardziej chrupiące.
Najlepsze newsy:
- Doradca premiera ds. COVID-19 prognozuje, kiedy skończy się epidemia. "Sytuacja jest unormowana na bardzo złym poziomie"
- W drodze do szpitala czeka nas niemałe zaskoczenie. Już nie tylko karetki będą transportować pacjentów
- Jeszcze zdrowsza wersja tradycyjnej ćwikły. Zrób ją z kiszonych buraków i ciesz się niepowtarzalnym smakiem
- Zaczyna się dzisiaj i trwa tylko 3 dni. Biedronka da każdemu niesamowity prezent, wystarczy zrobić 1 rzecz
- Dodajesz imbir do herbaty? Cudownie, wzmacniasz pracę ważnego narządu
- Przywiązali kundelka krótkim łańcuchem do budy. "Obcięli uszy" i połamali ogon, straszne, co jeszcze mu zrobili
- Niepublikowane dotąd zdjęcia i wielki sekret Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie" ujrzały światło dzienne. Fani są zachwyceni
Źródło: mirror.co.uk
Następny artykuł