Smakosze.pl Dieta Ten błąd przy grillowaniu może być bardzo kosztowny. Bosacka znalazła rozwiązanie
Screen z filmu na kanale TikTok katarzyna_bosacka

Ten błąd przy grillowaniu może być bardzo kosztowny. Bosacka znalazła rozwiązanie

1 sierpnia 2023

Grillowanie bez tacek aluminiowych nie jest bezpieczne. Z nimi jednak, zdaniem Katarzyny Bosackiej, jest równie szkodliwe. Edukatorka pokazała ostatnio, jak poradzić sobie z palącym problemem, jakim jest kapiący na węgle tłuszcz. Rozwiązanie jest skuteczne i wcale nie kosztuje wiele.

Grillowanie jest pełne pułapek

Kto choć raz grillował, ten słyszał o szkodliwości palącego się w płomieniu tłuszczu zwierzęcego. Zarówno powstające wtedy związki chemiczne, jak i samo spalanie węgla nie przyczyni się do zachowania zdrowia.

W odpowiedzi na tę niedogodność wymyślono w końcu jednorazowe tacki. Są one jednak wykonane z aluminium. Fakt ten powoduje, że — ze względu na migrację glinu do żywności — trzeba ostrożnie prowadzić grillowanie.

Zbyt wysoka temperatura sprzyja temu zjawisku. Podobnie z resztą, jak marynaty z dodatkiem kwaśnych produktów np. octu czy soku z cytryny. Z grillowania jednak mało kto chce rezygnować.

Posiekała cebulę i zrobiła ją na chrupko. Ta posypka pasuje nie tylko do hot-dogów

Wielorazowe tacki do grillowania

Z pomocą przychodzą producenci wielorazowych tac do grilla. Wykonany ze stali lub żeliwa sprzęt zabezpieczy węgle przed tłuszczem, a pod wpływem ciepła nie będą się z niego uwalniały szkodliwe substancje.

Właśnie taką metalową blaszkę z niewielkimi otworami pokazuje Bosacka w krótkim wideo zamieszczonym na TikToku i przestrzega przed pokusą zaoszczędzenia na zdrowiu.

Do grillowania nadadzą się sprzęty kuchenne

Patelnie żeliwne lub przeznaczone do zapiekania i wykonane ze stali nierdzewnej blaszki świetnie zastąpią tani produkt z aluminium. Z łatwością je potem umyjemy, a ruszt grilla nie będzie wymagał żmudnego szorowania.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy idealne na każde grillowanie. Polecamy pysznego arbuza z fetą , który będzie pasował do niejednego mięsa w marynacie. Spróbujcie też tej karkówki marynowanej .

Źródło: TikTok/katarzyna_bosacka; zywienie.medonet, grill360

Kotlety babci Krysi zawsze są soczyste. Podejrzałam, co do nich dodaje. 1 łyżka, a taki efekt
Kotlety babci Krysi zawsze są soczyste. Podejrzałam, co do nich dodaje. 1 łyżka, a taki efekt
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy