Smakosze.pl Przepisy Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników
Canva/@pixelshot

Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

25 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie musisz zrobić ten dżem bez dodatku cukru. Jest dobry na każdą porę roku i dostarcza dużą dawkę witaminy C. Zrób go z tym przepisem i przekonaj się, jaki ma niezwykły smak.

Najlepszy dżem

Przez ten przepis już nigdy nie sięgniesz po sklepowy dżem. Domowy jest dużo lepszy i smakuje o każdej porze roku. W okresie zimy i przeziębień dostarczy ci sporo witaminy C. Wiosną i latem dostarczy potrzebnego wtedy orzeźwienia. Zawsze jednak doda twoim naleśnikom niezwykłego smaku.

Nie musisz martwić się, że dżem będzie zbyt kaloryczny. Ten przepis nie przewiduje dodania cukru. Dżem posiada go z owoców. Będzie, więc nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

imbir.jpg
Canva/@grafvision
Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc
Jak sadzić czosnek po zimie? Zrób to, a główki będą ogromne

Cytrusowe składniki

Będziesz potrzebować tylko parę składników. Najważniejsze są pomarańcze i cytryny. przed zakupem sprawdź, aby były dojrzałe i świeże. Tylko wtedy dżem będzie odpowiednio słodki. Zerknij, czego będziesz potrzebować i zaczynamy.

Składniki:

  • 9 pomarańczy
  • 5 cytryn
  • 100 g imbiru
  • 120 ml wody
  • sól

Przepis na dżem pomarańczowy

Przygotowanie zacznij kilka godzin wcześniej. Najlepiej wieczór poprzedzający gotowanie dżemu. W tym celu owoce wyszoruj i umyj . Następnie przełóż je do miski, zalej wodą, aby się wymoczyły i odstaw do lodówki.

Na następny dzień wodę wylej, a cytrusy sparz wrzątkiem . Obierz je ze skórek, ale nie wyrzucaj. Połowę z nich możesz skandyzować i dodać do dżemu . Jeżeli chcesz to zrobić, podsmaż ją na patelni razem z cukrem. Drugą połowę skórek przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 3 minuty. Wodę wylej, a łupinki przestudź.

Imbir obierz i pokrój w plastry . Ugotuj go w wodzie z odrobiną soli. Z pomarańczy i cytryn pozbądź się pestek. Przełóż je do garnka. Dołóż imbir oraz skórki. Lekko rozbij cytrusy i gotuj całość na małym ogniu . Następnie zblenduj na gładką masę.

Ponownie zagotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje . Na koniec przełóż dżem do wyparzonych słoików, dobrze je zakręć. Słoiki z zawartością gotuj przez 25 minut . Odstaw je na dobę wieczkiem do dołu. Potem smaruj nim naleśniki i rozkoszuj się niezwykłym cytrusowym smakiem. Sprawdź, jaką sałatkę zrobić na ostatki, aby zaskoczyć gości oraz co jeszcze możesz zrobić z ziemniaków .

cytryny w koszyku.jpg
Canva/@oldbunyip
Zawijam banany w ciasto francuskie i wrzucam na patelnię. Ten deser to hit
Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy