Zawijam banany w ciasto francuskie i wrzucam na patelnię. Ten deser to hit
Oto przepis na świetną ekspresową przekąskę z bananów i ciasta francuskiego. Poza nimi nie ma w sobie żadnego składnika, dlatego łatwo mieć pod ręką wszystko, czego trzeba, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Zbawienne banany
Doskonałe, bo unikatowe – tak można opisać banany. Wydawałoby się, że to po prostu owoce cytrusowe. Jednak ich mączna, gęsta struktura sprawia, że są doskonałą przekąską. Są sycące i dobrze wypełniają żołądek, a dwa banany to kaloryczny odpowiednik małego, ale pełnego posiłku.
Są też świetnym źródłem witamin i mikroelementów, a ich wyrazisty, ale delikatny smak sprawia, że komponują się świetnie nie tylko w słodkich potrawach. W tym przepisie jednak banany grają pierwsze skrzypce. Oto banany w cieście francuskim.
Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziejBanany w cieście francuskim
Przygotowanie potraw w cieście francuskim ma tę zaletę, że gotowe arkusze łatwo dziś dostać w każdym sklepie. Ciasto to jest dobre zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Przechowuje się świetnie, bo dobrze znosi także mrożenie. Banany usmażone w takim cieście nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale też przechowają się nieźle na przekąskę na później. Kanał Cookrate Polska, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, poleca posypać gotowe banany cukrem pudrem.
Składniki
- 3-4 banany
- Arkusz ciasta francuskiego
- Mąka do posypania stolnicy
- Olej do smażenia
Smażymy banany w cieście
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wałkujemy, dopóki nie osiągnie grubości ok. 2 mm. Pilnujemy, by zachował kształt prostokąta, wtedy łatwiej go będzie porcjować.
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm. Paski układamy pojedynczo i w każdy z nich zawijamy banana. Tak owinięte banany kroimy na kawałki po 2-3 centymetry.
W rondelku podgrzewamy hojną ilość oleju do głębokiego smażenia. Kiedy jest już gorący (można to sprawdzić, wrzucając skrawek ciasta francuskiego), delikatnie umieszczamy w tłuszczu bananowe odcinki i czekamy, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Wyjmujemy banany na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu, i podajemy. Można udekorować je cukrem pudrem lub nawet zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Wypróbuj też przepisy na efektowne ciasto na walentynki i ciastka „Noc w Wenecji”.