Ten leciutki sernik z truskawkami to sezonowy hit w moim domu. Goście nie chcą nic innego
Wykorzystaj sezonowy owoc i przygotuj z nim lekki sernik. Już nigdy nie zrobisz tego pysznego deseru innym sposobem niż ten z przepisu z tego artykułu. Smak przypadnie do gustu twojej rodzinie i gościom tak bardzo, że być może będziesz musiała robić je na każde wspólne spotkanie. Na szczęście przygotowanie jest banalnie proste.
Lepsza wersja sernika
Sernik to król wśród ciast . Uwielbia go każdy smakosz deserów i być może dlatego pojawia się on w polskich domach tak często. Tym razem zrób jego lżejszą wersję z dodatkiem w postaci truskawek . Akurat trwa sezon na ten owoc, więc to dobry pretekst, aby zrobić z nim ten doskonały deser.
Sprawdzi się idealnie na letnie dni i może stanowić ciekawą alternatywę dla lodów . A to dzięki lekkości i soczystości ciasta. W dodatku przygotujesz je bez pieczenia, więc cały proces nie będzie zbyt skomplikowany i na pewno nie zajmie zbyt wiele czasu. Poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i przekonaj się sama.
Sernik z kilku składników
Ten sernik nie wymaga zbyt wielu składników. A w dodatku twaróg, który zazwyczaj jest głównym produktem tego ciasta, okazuje się zbędny. Wszystko dlatego, że ten sernik zrobisz z jogurtu greckiego i serka waniliowego. Istotnym dodatkiem są także same truskawki. Pamiętaj, aby kupić te świeże i najsłodsze. Tylko dzięki temu, sernik będzie doskonały. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją, a potem weźmiemy za przygotowanie deseru.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 400 g jogurtu greckiego
- 800 g serka waniliowego
- 180 ml mleka
- 5 łyżek żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 350 ml wrzątku
- sok z cytryny
- 300 ml wody
- 300 g biszkoptów
Przepis na lekki sernik z truskawkami
Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny. Następnie namocz w niej przez chwilkę każdy biszkopt i ułóż na spodzie okrągłej foremki do pieczenia. Część z nich ustaw także pionowo, opierając je o ścianki foremki.
Żelatynę rozpuść w mleku. Do miski przyłóż jogurt grecki oraz serek waniliowy. Ubij oba składniki za pomocą miksera. Kiedy składniki się połączą, dodaj 250 gramów truskawek pokrojonych w małe kawałki. Wlej żelatynę. Wymieszaj składniki, a następnie wyłóż je na biszkopty. Równomiernie rozprowadź masę.
Truskawki przekrój na pół i ułóż je na wierzchu ciasta. Foremkę umieść, w lodówce, aby masa jogurtowa stężałą. Galaretkę rozpuść we wrzątku, a następnie zalej nią truskawki. Sernik schowaj do lodówki n a 2 godziny, aby galaretka stężała . Po tym czasie krój ciasto na kawałki i podawaj na deser. Ten smak zachwyci każdego. Sprawdź smaczny przepis na niedzielny obiad oraz poznaj przepis na inne ciasto z truskawkami .