Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę pierś z kurczaka, zawijam w nią szynkę, ser i opiekam na złoto. To mój niedzielny hit
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.06.2024 18:57

Biorę pierś z kurczaka, zawijam w nią szynkę, ser i opiekam na złoto. To mój niedzielny hit

faszerowane kotlety z piersi kurczaka
Fot. YouTube/Essen Rezepte

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Koniecznie przygotuj pierś z kurczaka z tego przepisu. Zarówno konstrukcja, jak i smak tego dania z całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Wszyscy nie tylko poproszą o dokładkę, ale też o to, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Sposób jest banalnie prosty. 

Wyśmienity pomysł na niedzielny obiad

Niedzielny obiad nie musi być nudny i powtarzalny. Dlatego nie podawaj po raz kolejny kotletów schabowych, albo podobnie zrobionych kotletów z kurczaka, ale zrób coś nowego. Ten smak oraz kompozycja zaskoczy każdego smakosza.

Przygotuj także sos musztardowy, który jeszcze wzmocni smak tego dania. Przepis na sos, jak i na samo danie poznasz w dalszej części artykułu. Z nim zrobisz wszystko łatwo i szybko. 

pierś z szynką.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon

Pierś z kurczaka z dodatkami

Potrzebnych składników nie ma zbyt wielu. Do tych najważniejszych należy, oczywiście, pierś z kurczaka, dlatego zadbaj o to, aby mięso było świeże i zawsze kupuj je w sprawdzonych sklepach. Oprócz niego potrzebne są także inne produkty. O wszystkich dowiesz się więcej, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później przygotuj z nich niedzielny obiad według przepisu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Essen Rezepte, który znajduje się na YouTubie. 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry żółtego sera
  • 6 plasterków szynki
  • bułka tarta typu panko
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 ¼ szklanki mleka
  • oliwa 
  • pieprz
  • sól

Przepis na niedzielny obiad

Piersi z kurczaka umyj, a następnie oczyść je z błon. Następnie każdą z nich rozetnij wzdłuż na pół, tworząc sporej wielkości kotleta. Mięso przypraw pieprzem oraz solą. Do małej miski włóż dwie łyżki musztardy oraz trzy łyżki majonezu. Wymieszaj oba składniki, aby się dokładnie ze sobą połączyły. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie pierś z kurczaka. 

Rulon z dwóch plasterków sera, zawiń w 2-3 plasterki szynki. Następnie umieść go na połówce piersi z kurczaka i złóż ją na pół. Końce złącz za sobą za pomocą wykałaczek. Faszerowane piersi z kurczaka posmaruj marynatą, a następnie obtocz je w bułce tartej lub w (dostępnym coraz częściej) japońskim panko. Teraz włóż kotlety do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż nabiorą apetycznego złotego koloru. 

W czasie pieczenia mięsa przygotuj sos. W małym garnku rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Kiedy składniki się połączą, wlej mleko, dodaj dwie łyżki musztardy oraz starty parmezan. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolity sos. Po 3 minutach gotowania ściągnij sos z ognia i przypraw go pieprzem oraz solą. Wymieszaj i polej nim gotową pierś z kurczaka, kiedy już zdejmiesz ją z patelni. Sprawdź, co dodać do racuchów zamiast mleka oraz zobacz, jak zrobić domowy oprysk na pomidory

kotlet.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte

 

Tagi: Obiad Mięso Sos