Ten obiad robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy 30 minut, jedna patelnia i kilka składników
Tak szybki obiad sprawdza się doskonale w zabieganym dniu. Błyskawicznie dodaje energii i syci na wiele godzin. Jest przy tym pyszny i kiedy raz spróbujesz, nie będziesz mieć go nigdy dość.
Zapiekanka makaronowa na patelni
Ten przepis to wariacja na temat znanego amerykańskiego mac'n'cheese. To sposób na makaron z serem, który tworzy doskonałą zapiekankę, ale bez zapiekania. Cały proces odbywa się na patelni .
Zdecydowanie za rzadko pamiętamy o prostej rzeczy, która bardzo usprawnia gotowanie, a także zmywanie po nim. Gotujemy przeważnie makaron w wodzie i odcedzamy. A przecież można inaczej. W tym przepisie gotujemy makaron już w gotowej potrawie . Dzięki temu nabiera ona odpowiedniej tekstury, ale sztuczkę tę można też stosować wobec zwykłego sosu do spaghetti.
Zapiekany na patelni makaron
Obok makaronu pierwsze skrzypce w tym przepisie gra ser. Polecamy suchą (nie z zalewy) mozzarellę startą na tarce o grubych okach . (Da się też kupić gotową tartą mozzarellę na pizzę). Jednak kanał Obżarciuch na youtubie, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, poleca zadowolić się zwykłym serem i oczywiście jest to równie dobre rozwiązanie. Zamiast groszku proponują też kukurydzę.
Składniki
- ½ kg mięsa z udek kurczaka
- 350 g makaronu (kokardki, świderki itp.)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- Mrożony groszek lub bób
- Wybrana przyprawa lub mieszanka przypraw: włoskich, gyros itp.
- ½ kg startej mozzarelli, żółtego sera lub mieszanki obu
- Pęczek szczypiorku lub dymki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie duszonej zapiekanki makaronowej
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przysmażamy z wybraną przyprawą na niewielkiej ilości oleju. Kiedy jest już usmażony i złocisty, dodajemy pomidory z puszki i ewentualne mrożone dodatki. Dusimy i po chwili dolewamy dużą ilość wody (wypije ją makaron).
Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy go do miękkości pilnując, żeby potrawa nie przywarła do dna rondelka. W razie potrzeby dodajemy po trochę wody.
Kiedy makaron jest już al dente, dodajemy żółty ser, zostawiając nieco (zwłaszcza mozzarelli) na posypanie po wierzchu. Mieszamy ser z makaronem, posypujemy po wierzchu resztą sera i posiekaną zieloną cebulką .
Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż makaron na wierzchu potrawy się rozpuści. Serwujemy niezwłocznie. Zobacz też przepis na kotlety ziemniaczane i sposób na mycie pieczarek .