Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą
Sezon na bób trwa w najlepsze. Smakosze zajadają się tym pysznym i zdrowym warzywem aż się uszy trzęsą. Polecam patent mojej cioci na przyrządzenie bobu. Spróbujcie, a już zawsze w ten sposób będziecie przygotowywać bób.
Bób, jedz go na zdrowie
Sezon na bób trwa do końca lipca. Zostało jeszcze trochę czasu, by w pełni cieszyć się smakiem tego lubianego warzywa. Jest ono nie tylko pyszne i pożywne, ale dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów. To małe zielone warzywo zawiera witaminę A, C oraz białko i kwas foliowy.
Bób jest niskokaloryczny i bardzo sycący. Polecany jest osobom, które dbają o dietę. Można go jeść bez dodatków albo zrobić z niego sałatki. Bób chroni nasze serce przed chorobami, obniża poziom cholesterolu, zapobiega anemii i chorobie Parkinsona. Polecam patent mojej ciociu na przyrządzenie bobu.
Najlepszy przepis na bób
Składniki:
- 500 g bobu
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki cukru
- sól
Bób myjemy i wsypujemy go do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy cukier i gotujemy 15 minut. Siekamy czosnek i natkę pietruszki.
Gdy bób się ugotuje- odcedzamy go, przelewamy zimną wodą. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy czosnek i natkę pietruszki . Mieszamy aż masło się roztopi. Wsypujemy bób i mieszamy.
Bób z patelni, czyli pyszny patent
Ciocia zawsze przyrządza bób z patelni. Dzięki masłu oraz pietruszce i czosnkowi zyskuje on wyrazisty i maślany smak. Ten sposób na bób jest dużo smaczniejszy niż tradycyjne przygotowanie bobu z wody.
Patent cioci sprawi, że bób smakuje jak wykwintne danie. Smak czosnku dodatkowo podkręca smak bobu. Tak przygotowany bób możemy jeść jako przekąskę, ale może być to też smaczny dodatek np. do dań mięsnych. Pisaliśmy o potrawie z bobu od Strzelczyka. Radziliśmy też, jak gotować to warzywo, by nie wzdymało.
Źródło: YouTube/ @gotujzbartkiem