Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na chałwę mam od znajomego. Robi się ją tylko z 2 składników
Fot. Canva

Ten przepis na chałwę mam od znajomego. Robi się ją tylko z 2 składników

27 października 2024

Nietrudno dziś o kupną chałwę. Nieco trudniej jednak o dobrą kupną chałwę. A zdrową i dobrą kupną chałwę kupić – to prawdziwa sztuka. Najlepiej zrobić ją samodzielnie.

Domowa chałwa

Chałwa to jeden z najbardziej tradycyjnych deserów . Znany jest zapewne od tysięcy lat. Przy okazji, jeśli przyrządzić go z podstawowych składników, jest naprawdę zdrowa. Składa się w końcu na nią olej z ziaren – przeważnie sezamu czy słonecznika, ale często także maku czy orzechów. To zaś bardzo niedoceniany składnik naszej diety.

Sklepowe chałwy mogą być pełne sztucznych aromatów czy wzmacniaczy smaku . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować domowy deser. Zwłaszcza że możemy dzięki temu użyć miodu – bodaj najsłodszego słodzika, którego producenci z oszczędności raczej nie zastosują.

chałwa z miseczki

Masz w kuchni takie przybory, od razu pędź je wyrzucić. GIS wydał pilny komunikat, ryzykujesz zdrowiem

Chałwa z miodu i sezamu

Domową chałwę można przyrządzić z wielu dostępnych produktów . Mamy przecież mnóstwo orzechów nawet w naszych ogrodach i sadach. My jednak przygotowujemy dzisiaj, popularną od dekad, chałwę sezamową.

Składniki

  • ¼ kg łuskanego sezamu
  • 3 łyżki dobrego płynnego miodu

Przepis na chałwę

Sezam wysypujemy na dobrze rozgrzaną patelnię . Prażymy, mieszając co chwilę. Pilnujemy, by nie przyrumienił się za mocno – taki będzie zbyt gorzki i zbyt suchy.

Delikatnie zarumieniony sezam odstawiamy do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, przerzucamy go do kielicha blendera. Miksujemy na gładką papkę.

Do kielicha dodajemy płynny miód. Miksujemy, aż składniki się połączą . Wykładamy do naczynia lub formy i wstawiamy do lodówki, by dobrze związała.

Wypróbuj też przepis na kruche pieczarki z patelni i poznaj dietę na zmianę czasu .

chałwa na desce

Restauracja wydała oświadczenie po wizycie Książula. Tych słów nie spodziewał się absolutnie nikt
Biały nalot na czekoladzie oznacza jedno. Lepiej nie bagatelizuj
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy