Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką pieczeń podam na wielkanocny obiad. Goście zapomną o zwykłym schabie w 5 sekund
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.04.2025 19:40

Taką pieczeń podam na wielkanocny obiad. Goście zapomną o zwykłym schabie w 5 sekund

pieczeń
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Jeżeli stoisz przed pytaniem – co podać na obiad na Wielkanoc – to ten przepis jest dla ciebie idealny. Jak wiadomo, na te święta nie może zabraknąć mięsa i właśnie dlatego prezentujemy łatwy sposób na przygotowanie znakomitej pieczeni. Rodzina zachwyci się smakiem dania już od pierwszego kęsa. Zrób je i przekonaj się, dlaczego jest aż tak dobre. 

Pomysł na obiad na Wielkanoc

Choć na święta wielkanocne gotuje się masę znakomitego jedzenia, nie można zapomnieć także o świątecznym obiedzie. Na tę okazję należy przygotować coś specjalnego, niestandardowego i po prostu obłędnie smacznego. Takim daniem jest pieczeń, na którą przepis przedstawiamy poniżej.

Jej przygotowanie nie jest trudne, a cały proces wraz z pieczeniem zajmuje lekko ponad godzinę. Taki zestaw cech sprawia, że jest to najlepsze danie, które można przygotować na święta. Co więcej, to także sposób na przyrządzenie delikatnej i kruchej wieprzowiny. Przepis i szczegóły dotyczące potrzebnych składników, znajdziesz poniżej. 

marynata.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Wrzuć do sernika 1.5 łyżki. Na Wielkanoc nikt nie zje innego ciasta, będzie idealnie wilgotne

Pieczeń na Wielkanoc z kilku składników

Do przygotowania pieczeni oprócz samego mięsa, w tym wypadku jest to wieprzowina, niezbędne będą składniki na marynatę. Są to głównie przyprawy, ale też sos sojowy, miód oraz sok pomarańczowy. Po połączeniu wszystkich składników i obtoczeniu w nich mięsa, pieczeń zyska doskonały smak, ale też kruchość. Wszystkie niezbędne składniki umieściliśmy na liście znajdującej się poniżej. Potrzebne będą nie tylko artykuły spożywcze, ale też nić do wiązania wędlin.

Dalsza część tekstu pod filmem. 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu sojowego
  • 20 g miodu
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
mięso.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Przepis na pieczeń na Wielkanoc

Przygotowanie rozpocznij od związania porcji mięsa nicią. Następnie do miski wlej sos sojowy oraz sok. Dodaj musztardę oraz miód. Wsyp paprykę, cukier, cynamon. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Oba składniki przełóż do miski. Całość wymieszaj w jednolitą marynatę.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je marynatą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Umieść w nim naczynie z mięsem i piecz je przez godzinę. Pieczeń podawaj z ziemniakami i znakomitą surówkę.

Niedawno opisywaliśmy także sposób na przygotowanie pisanek oraz zdradziliśmy, jaki składnik musi znaleźć się w babce wielkanocnej

pieczeń.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska