Ten przepis na flaczki dostałem od babci. W życiu lepszych nie jadłem
Oto tradycyjny, klasyczny przepis na flaczki. Dobrze przyprawiona, taka zupa jest nie tylko pełna smaku, lecz także kalorii – dlatego jest pełnoprawnym daniem, a nie tylko obiadową przystawką.
Pyszne, chociaż nie z nazwy
Na myśl o tej zupie niektórym, nomen omen, wywracają się flaki. Jedzenie podrobów tak skrajnych jak krowie żołądki, może budzić kontrowersje. Jednak to, co kiedyś było oszczędnością, dziś wpisuje się w modę zero waste.
Zresztą zupa to chyba najlepszy sposób, by wykorzystać podroby. Oddają one maksimum smaku wywarowi. Jednocześnie same stają się miękkie, a intensywne przyprawienie maskuje pewne, nazwijmy to, smakowe niedoskonałości.
Pikantne flaki
Dlatego tradycyjnych przepisów na flaki nie warto przesadnie modernizować. Zajrzyjmy do tradycyjnych, babcinych zeszytów, a znajdziemy niezwykłe receptury. Oto jedna z nich.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg flaków wołowych
- ½ kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Przyprawy: majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka i kurkuma
- Mąka i masło do zasmażki
- Sól, pieprz
Domowe flaki
Flaki myjemy dokładnie i zalewamy zimną wodą . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie wymieniamy wodę i znów gotujemy.
W osobnym garnku zagotowujemy zanurzonego w wodzie kurczaka. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości kurczaka i wyciągamy mięso z wody.
Do wywaru dodajemy przecedzone flaki. Przyprawiamy do smaku. Na odrobinie masła podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do flaków.
Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i również dodajemy do garnka z zupą. Pod koniec gotowania szczodrze doprawiamy majerankiem.
Wypróbuj też przepisy na doskonały domowy ser i pieczone ziemniaki .