Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na flaczki dostałem od babci. W życiu lepszych nie jadłem
Fot. Canva

Ten przepis na flaczki dostałem od babci. W życiu lepszych nie jadłem

2 marca 2025

Oto tradycyjny, klasyczny przepis na flaczki. Dobrze przyprawiona, taka zupa jest nie tylko pełna smaku, lecz także kalorii – dlatego jest pełnoprawnym daniem, a nie tylko obiadową przystawką.

Pyszne, chociaż nie z nazwy

Na myśl o tej zupie niektórym, nomen omen, wywracają się flaki. Jedzenie podrobów tak skrajnych jak krowie żołądki, może budzić kontrowersje. Jednak to, co kiedyś było oszczędnością, dziś wpisuje się w modę zero waste.

Zresztą zupa to chyba najlepszy sposób, by wykorzystać podroby. Oddają one maksimum smaku wywarowi. Jednocześnie same stają się miękkie, a intensywne przyprawienie maskuje pewne, nazwijmy to, smakowe niedoskonałości.

flaki w miseczce

Zrobiłem na próbę karkówkę z przepisu Heni. Ten patent to mistrzostwo

Pikantne flaki

Dlatego tradycyjnych przepisów na flaki nie warto przesadnie modernizować. Zajrzyjmy do tradycyjnych, babcinych zeszytów, a znajdziemy niezwykłe receptury. Oto jedna z nich.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych
  • ½ kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Przyprawy: majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka i kurkuma
  • Mąka i masło do zasmażki
  • Sól, pieprz

krowie żołądki

Domowe flaki

Flaki myjemy dokładnie i zalewamy zimną wodą . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie wymieniamy wodę i znów gotujemy.

W osobnym garnku zagotowujemy zanurzonego w wodzie kurczaka. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości kurczaka i wyciągamy mięso z wody.

żołądki w całości

Do wywaru dodajemy przecedzone flaki. Przyprawiamy do smaku. Na odrobinie masła podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do flaków.

Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i również dodajemy do garnka z zupą. Pod koniec gotowania szczodrze doprawiamy majerankiem.

Wypróbuj też przepisy na doskonały domowy ser i pieczone ziemniaki .

flaki z koperkiem

Ten ser jest lepszy niż twaróg. Przepis jest banalny
Wiadomo, czy katolicy w Środę Popielcową mogą jeść mięso. Niektórzy byli w błędzie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy