Ten ser jest lepszy niż twaróg. Przepis jest banalny

Uwielbiasz smak kremowego serka o smaku ziół? Poznaj łatwy sposób, a swój ulubiony przysmak przyrządzisz samodzielnie. Taki domowy ser ma doskonały smak, konsystencję i żaden gotowy produkt nie może się z nim równać.
Domowy ser, który nie ma konkurencji
W dzisiejszych czasach nie problemu z dostępnością produktów spożywczych, a sklepowe półki aż uginają się od nadmiaru towaru. Mimo tego wiele osób decyduje się, aby produkty, które można bez problemu kupić, robią je własnoręcznie w domu. Dotyczy to zarówno wędlin, jak i serów. Takie osoby kierują się przede wszystkim jakością, bo jak wiadomo, wszystko, co domowe jest najlepsze.
Jeżeli taki argument jest bliski i tobie, koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowany według niego ser z ziołami jest przepełniony aromatem i smakiem, który pokocha twoje podniebienie. Ponadto zrobienie takiego przysmaku nie jest niczym trudnym i wystarczy poświęcić mu tylko chwilę. Zrób i przekona się, jakie to proste, a już nie kupisz gotowego serka ze sklepu.

Z czego zrobić domowy ser?
Domowy ser powstaje z zaledwie kilku składników. Najważniejszym z nich jest jogurt grecki, bo to dzięki temu produktowi wyrób będzie miał odpowiednią konsystencję. Oprócz niego potrzebne są dodatki, które nadadzą całości smaku. Są to przede wszystkim zioła, ale i przyprawy. Aby ułatwić ci przygotowanie potrzebnych składników, umieściliśmy je na liście poniżej. Trzymaj się podanych tam proporcji, a ser wyjdzie idealny.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli

Przepis na ser z jogurtu greckiego
Przygotowanie domowego sera rozpocznij od przełożenia jogurtu greckiego do dużej miski. Następnie dodaj majeranek, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj sól i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj składniki.
Na krawędziach drugiej miski ustaw sitko z drobnymi oczkami. Wyłóż je gazą i przelej przez nią jogurt. Gazę zawiń, mocno zaciśnij, a następnie uformuj znajdującą się w środku zawartość w kulę. Zwiąż gazę za pomocą sznurka lub gumki recepturki.
Zawiniątko ułóż na sitku i wraz z miską przełóż do lodówki na dwie doby. Po tym czasie domowy ser jest gotowy do spożycia. Należy wyciągnąć go z tkaniny i przechowywać w pojemniku lub w misce.






































