Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten ser jest lepszy niż twaróg. Przepis jest banalny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.03.2025 10:12

Ten ser jest lepszy niż twaróg. Przepis jest banalny

ser
Fot. Canva/PinkyBird

Uwielbiasz smak kremowego serka o smaku ziół? Poznaj łatwy sposób, a swój ulubiony przysmak przyrządzisz samodzielnie. Taki domowy ser ma doskonały smak, konsystencję i żaden gotowy produkt nie może się z nim równać. 

Domowy ser, który nie ma konkurencji

W dzisiejszych czasach nie problemu z dostępnością produktów spożywczych, a sklepowe półki aż uginają się od nadmiaru towaru. Mimo tego wiele osób decyduje się, aby produkty, które można bez problemu kupić, robią je własnoręcznie w domu. Dotyczy to zarówno wędlin, jak i serów. Takie osoby kierują się przede wszystkim jakością, bo jak wiadomo, wszystko, co domowe jest najlepsze.

Jeżeli taki argument jest bliski i tobie, koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowany według niego ser z ziołami jest przepełniony aromatem i smakiem, który pokocha twoje podniebienie. Ponadto zrobienie takiego przysmaku nie jest niczym trudnym i wystarczy poświęcić mu tylko chwilę. Zrób i przekona się, jakie to proste, a już nie kupisz gotowego serka ze sklepu. 

wyrabianie sera.jpg
Fot. Canva/natashabreen
Takich kulek nie kupisz w żadnej cukierni. Robię je z kilku prostych składników

Z czego zrobić domowy ser?

Domowy ser powstaje z zaledwie kilku składników. Najważniejszym z nich jest jogurt grecki, bo to dzięki temu produktowi wyrób będzie miał odpowiednią konsystencję. Oprócz niego potrzebne są dodatki, które nadadzą całości smaku. Są to przede wszystkim zioła, ale i przyprawy. Aby ułatwić ci przygotowanie potrzebnych składników, umieściliśmy je na liście poniżej. Trzymaj się podanych tam proporcji, a ser wyjdzie idealny. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
se r.jpg
Fot. Canva/-lvinst-

Przepis na ser z jogurtu greckiego

Przygotowanie domowego sera rozpocznij od przełożenia jogurtu greckiego do dużej miski. Następnie dodaj majeranek, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj sól i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj składniki.

Na krawędziach drugiej miski ustaw sitko z drobnymi oczkami. Wyłóż je gazą i przelej przez nią jogurt. Gazę zawiń, mocno zaciśnij, a następnie uformuj znajdującą się w środku zawartość w kulę. Zwiąż gazę za pomocą sznurka lub gumki recepturki. 

Zawiniątko ułóż na sitku i wraz z miską przełóż do lodówki na dwie doby. Po tym czasie domowy ser jest gotowy do spożycia. Należy wyciągnąć go z tkaniny i przechowywać w pojemniku lub w misce.

kulki sera.jpg
Fot. Shutterstock/MOUTASEM PHOTOGRAPHY