Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na gulasz mam od kucharki weselnej. Goście zawsze błagają ją o przepis
Fot. Canva/PeteerS

Ten przepis na gulasz mam od kucharki weselnej. Goście zawsze błagają ją o przepis

15 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na wesela trwa w najlepsze. W tym roku prawdziwym hitem okazał się gulasz. Nam udało się, zdobyć przepis na to danie od weselnej kucharki. Poznaj go i zrób na obiad. Rodzina będzie zachwycona, bo gulasz jeszcze nigdy nie był tak smaczny.

Gulasz hitem wesel

Przez całe lato w całej Polsce odbywają się wesela. Moda weselna przez lata ulegała zmianie i nie chodzi tylko o kroje strojów pary młodej, ale  o jadłospis przyjęć weselnych. W tym roku prym wjedzie gulasz.

Danie choć zaskakujące cieszy się ogromną popularnością. Z drugiej strony nie można się dziwić. Gulasz jest sycący i własne dzięki temu dostarcza bawiącym się na weselach gościom niezbędnej energii. Jest tak pyszny, że możesz zrobić go na obiad. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

wołowina.jpg
Fot. Canva/CBCK-Christine
Gigant branży mięsnej ogłasza upadłość. Firma robiła kiełbasy przez 209 lat

Co będzie ci potrzebne?

Zanim poznasz przepis, musisz wiedzieć, jakie składniki będą ci potrzebne. Jest ich całkiem spoko, ale większość z nich, jak na przykład przyprawy możesz mieć w swojej kuchni. Ich zakup będzie więc zbędny. Najważniejszym produktem jest oczywiście mięso. W tym wypadku będzie to wołowina, więc zadbaj o to, aby było świeże. Wszystkie składniki wraz z ich proporcjami umieszczono na liście poniżej.

Składniki:

  • 600 g wołowiny
  • 600 ml wody
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz

Przepis na weselny gulasz

Zacznij od przygotowania mięsa. Dokładnie je umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra. Cebule, marchew oraz ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Kiedy się zarumieni, wyciągnij je, a do garnka wsyp warzywa. Smaż je do miękkości.

Z powrotem dodaj mięso. Wsyp kminek, majeranek oraz pieprz. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień. Gulasz gotuj, do momentu zmięknięcia mięsa. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw danie. Gotowy gulasz podaj na obiad, a wszyscy będą zachwyceni.

Sprawdź także, czy w piątek obowiązuje post oraz zobacz, co przygotowała Biedronka .

gul asz.jpg
Fot. Canva/dulezidar
To najlepsza cukinia, jaką w życiu jadłam. Na grilla nie ma nic pyszniejszego
Moje ciasto ze śliwkami zawsze się udaje. Rodzina domaga się go dosłownie co kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy