Ten przepis na gulasz mam od kucharki weselnej. Goście zawsze błagają ją o przepis
Sezon na wesela trwa w najlepsze. W tym roku prawdziwym hitem okazał się gulasz. Nam udało się, zdobyć przepis na to danie od weselnej kucharki. Poznaj go i zrób na obiad. Rodzina będzie zachwycona, bo gulasz jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Gulasz hitem wesel
Przez całe lato w całej Polsce odbywają się wesela. Moda weselna przez lata ulegała zmianie i nie chodzi tylko o kroje strojów pary młodej, ale o jadłospis przyjęć weselnych. W tym roku prym wjedzie gulasz.
Danie choć zaskakujące cieszy się ogromną popularnością. Z drugiej strony nie można się dziwić. Gulasz jest sycący i własne dzięki temu dostarcza bawiącym się na weselach gościom niezbędnej energii. Jest tak pyszny, że możesz zrobić go na obiad. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Co będzie ci potrzebne?
Zanim poznasz przepis, musisz wiedzieć, jakie składniki będą ci potrzebne. Jest ich całkiem spoko, ale większość z nich, jak na przykład przyprawy możesz mieć w swojej kuchni. Ich zakup będzie więc zbędny. Najważniejszym produktem jest oczywiście mięso. W tym wypadku będzie to wołowina, więc zadbaj o to, aby było świeże. Wszystkie składniki wraz z ich proporcjami umieszczono na liście poniżej.
Składniki:
- 600 g wołowiny
- 600 ml wody
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
Przepis na weselny gulasz
Zacznij od przygotowania mięsa. Dokładnie je umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra. Cebule, marchew oraz ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Kiedy się zarumieni, wyciągnij je, a do garnka wsyp warzywa. Smaż je do miękkości.
Z powrotem dodaj mięso. Wsyp kminek, majeranek oraz pieprz. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień. Gulasz gotuj, do momentu zmięknięcia mięsa. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw danie. Gotowy gulasz podaj na obiad, a wszyscy będą zachwyceni.
Sprawdź także, czy w piątek obowiązuje post oraz zobacz, co przygotowała Biedronka .