Moje ciasto ze śliwkami zawsze się udaje. Rodzina domaga się go dosłownie co kilka dni
Warto wykorzystać śliwki w kuchni. Teraz mamy ich pod dostatkiem. Dlatego piekę znakomite ciasto ze śliwkami na oleju. Rodzina je uwielbia, a wypiek błyskawicznie znika z talerzy.
Śliwek użyj do zrobienia ciasta
Śliwki lubię za ich smak i wyjątkową soczystość. W sierpniu mogę korzystać z różnych odmian tych lubianych owoców. Zajadam się Węgierkami i Renklodami. Często też wykorzystuje te smaczne owoce w kuchni. Robię powidła, jednak prawdziwym hitem jest wyjątkowy wypiek.
Ciasto ze śliwkami na oleju zawsze wychodzi i jest bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje pysznie, a każdy zajada się tym ciastem z owocami. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Orchideli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Moja sałatka jest lepsza niż gyros i jarzynowa. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika do końcaJak zrobić ciasto ze śliwkami na oleju?
Składniki:
- ½ kg śliwek węgierek
- 3 jajka
- ⅔ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta zacznij od umycia i wypestkowania śliwek. Przełóż je do miski i wlej roztopione masło. Wsyp cynamon i wymieszaj. Tak przygotowane śliwki odstaw. Jajka ubij z cukrem białym i waniliowym. Ważne, by składniki miały temperaturę pokojową.
Teraz mąkę wsyp do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitej masy powoli wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej też olej i krótko miksuj. Następnie przesiewaj partiami mąkę z proszkiem i dalej miksuj. Na zmianę dodawaj jogurt naturalny.
Sposoby na pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami na oleju
Nie używaj jednak zbyt gęstego jogurtu. Najlepszy będzie jogurt półpłynny. Można też użyć maślanki. Ciasto mieszaj krótko i od razu przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyj blaszki o wymiarach 24 na 35 cm. Ciasto rozprowadź i na wierzchu ułóż owoce.
Ciasto ze śliwkami na oleju piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie zawsze patyczkiem sprawdź, czy ciasto na pewno jest dobrze upieczone. Od razu wyjmij je z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie, jest puszyste i delikatne. Pisaliśmy o tym, jak zrobić niezwykle prostą surówkę z selera. Polecaliśmy też przepis na smaczną sałatkę do grilla.