Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
Materiał YouTube z kanału Moja żona gotuje

Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać

19 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ostatnio zaprzyjaźniona kucharka dała mi spróbować swojego specjału. Chodzi o sałatkę z kapusty, przyrządzaną w słoikach. Od razu wyczułam wyjątkowy składnik, który bardzo pasował do całości. Momentalnie poprosiłam znajomą o przepis na jej kapustę w słoikach.

Kapusta w słoikach jest wyjątkowa dzięki temu składnikowi

Sałatka z kapusty w słoikach od mojej znajomej zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Idealnie łączyła w sobie smaki słodkie z nieco pikantnymi. Gdy usłyszałam, jaki składnik znajduje się w przepisie, wszystko stało się jasne. Żałuję, że wcześniej sama nie wpadłam na taki dodatek.

Tajnym składnikiem sałatki z kapusty w słoikach jest odrobina ostrej papryczki. Nadaje ona całości intrygującego pikantnego wyrazu. Jej ilość można dostosować do własnych preferencji, jednak nie warto z niej zrezygnować. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.

papryczka chili.jpg
Canva / ma-no
Mikstura, którą robimy zimą na przeziębienie, działa cuda na cholesterol. Moja mama pije ją przez cały rok, wyniki ma na medal

Przepis na najlepszą sałatkę z kapusty

Składniki:

  • ½ średniej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 niewielkie ogórki gruntowe

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki octu
  • 3 łyżeczki soli

Jak zrobić najlepszą sałatkę z kapusty?

Przygotuj warzywa do sałatki z kapusty . Papryki umyj, oczyść i pokrój z cienkie plasterki. Kapustę drobno poszatkuj . Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj.

Marchewki i ogórki do sałatki z kapusty omyj i zetrzyj na grubych oczkach . Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj .

Przygotuj zalewę do kapusty w słoikach . Składniki włóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia i zalej uzyskanym płynem warzywa . Wszystko wymieszaj.

Sałatkę z kapusty porozkładaj do czystych i wyparzonych słoików . Zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut . Po upływie tego czasu kapustę w słoikach odstaw do góry dnem do wystygnięcia . Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu . Koniecznie wypróbuj tę błyskawiczną i bardzo zdrową surówkę . Ta pieczona kapusta po prostu powala smakiem .

siekanie kapusty na sałatkę.jpg
Canva / Svetlana Monyakova

Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy