Smakosze.pl

screen z filmu pochodzi z kanału Kulinarneprzygody na YouTube

Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Zrobisz ją w mniej niż 5 minut

9 Lipca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czerwona kapusta to skarbnica witamin i minerałów. Lubimy jej smak i dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Surówka z czerwonej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do letniego obiadu. Taką pyszną surówkę zrobisz w mniej niż 5 minut.

Czerwona kapusta, czyli porcja zdrowia na talerzu

Czerwona kapusta charakteryzuje się pysznym smakiem i wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Jest smaczna na surowo, w formie gotowanej, czy jako kiszonka. To pyszne warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B. 

Oprócz tego czerwona kapusta jest dobrym źródłem błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i miedzi. To warzywo naszpikowane jest przeciwutleniaczami - ma ich cztery razy więcej niż kapusta zielona. Czerwona kapusta słynie z wartości przeciwzapalnych i właściwości antynowotworowych. Warto przygotować surówkę z czerwonej kapusty. Będzie smakować lepiej niż w restauracji. 

gotowanie bobu

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Ten patent rozwiąże nieprzyjemny problem

CZYTAJ DALEJ

Jaj przygotować surówkę z czerwonej kapusty?

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • jabłko
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Kapustę szatkujemy i solimy. Wyciskamy sok z kapusty i odstawiamy na chwilę. Cebulę kroimy i dodajemy do miski, dodajemy obrane jabłko i marchewkę. Te warzywa ścieramy na tarce. 

Siekamy pietruszkę i koperek. Dodajemy je do surówki. Wyciskamy z sok z cytryny i dodajemy 2 łyżeczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Surówka z czerwonej kapusty- zrobisz ją raz dwa

Ta surówka z czerwonej kapusty jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. W kilka minut przyrządzisz smaczną i zdrową surówkę do letniego obiadu. Ta surówka pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Można ją jeść jako dodatek do kanapek.

Jedzenie czerwonej kapusty sprzyja zdrowemu sercu. Badania wykazały, że osoby, które często jedzą to warzywo- mają nawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia zawału. Takie dane robią wrażenie. Jedzmy czerwoną kapustą. Wyjdzie nam to dosłownie na zdrowie. Pisaliśmy o innej surówce z tego warzywa. Podawaliśmy przepis siostry Anastazji na surówkę z czerwonej kapusty. 

siekanie kapusty
Canva/baseimage

Źródło: YouTube/@Kulinarneprzygody

smażenie pieczarek

Podsmażam pieczarki i robię z nich najlepsze danie na świecie. Wszyscy na nie czekają

CZYTAJ DALEJ
ciasto na maślance

Sekretem tego szybkiego ciasta jest uwielbiany napój. Zapewnia mu lekkość, smak i długą świeżość

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >