Ten przepis na pieczone ziemniaki przywiozłem ze Szwecji. Są lepsze niż frytki
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Pieczone ziemniaki po szwedzku
Te specyficzne pieczone ziemniaki pojawiły się w Europie już 70 lat temu. Zboczu góry porośniętej drzewami orzechowymi znajdowała się restauracja nawiązująca do tej lokalizacji nazwą: Hasselbacken. To właśnie tam powstał przepis na hasselbackspotatis , czyli ziemniaki w stylu hasselback .
Danie jest niezwykle pomysłowym połączeniem pieczonych ziemniaków i chipsów . Efektownie nacięte w harmonijkę, przyjmują one w siebie więcej smaku dodatków, świetnie przylepia się do nich sos, szybciej się pieką i są łatwiejsze w pokrojeniu.
Hasselbackspotatis, czyli ziemniaki hasselback
Przygotowanie takich ziemniaków może wydawać się trudne. Jednak nic bardziej mylnego. By ładnie je pokroić, wystarczy ostry nóż i dwie jednorazowe pałeczki do azjatyckiego jedzenia.
Składniki
- Ziemniaki mączyste – typu BC lub C
- Tymianek
- Masło
- Sól, pieprz, olej roślinny
Ziemniaki pieczone w harmonijkę
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy . Każdy z nich układamy między dwiema pałeczkami lub trzonkami drewnianych łyżek. Nakrawamy w cienkie plasterki do poziomu, na którym zatrzyma się nóż.
Ziemniaki układamy rozcięciem do góry w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, delikatnie skrapiamy olejem. Wstawiamy n a 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .
Ziemniaki smarujemy od góry masłem i odstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez kolejne 15-30 minut, do miękkości .
Wypróbuj też przepisy na pastę dyniową i pierogi ze szpinakiem .