Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na pieczone ziemniaki przywiozłem ze Szwecji. Są lepsze niż frytki
fot. Shutterstock

Ten przepis na pieczone ziemniaki przywiozłem ze Szwecji. Są lepsze niż frytki

19 listopada 2024

Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.

Pieczone ziemniaki po szwedzku

Te specyficzne pieczone ziemniaki pojawiły się w Europie już 70 lat temu. Zboczu góry porośniętej drzewami orzechowymi znajdowała się restauracja nawiązująca do tej lokalizacji nazwą: Hasselbacken. To właśnie tam powstał przepis na hasselbackspotatis , czyli ziemniaki w stylu hasselback .

Danie jest niezwykle pomysłowym połączeniem pieczonych ziemniaków i chipsów . Efektownie nacięte w harmonijkę, przyjmują one w siebie więcej smaku dodatków, świetnie przylepia się do nich sos, szybciej się pieką i są łatwiejsze w pokrojeniu.

ziemniaki hasselback na desce
Wiele osób nie wie, które orzechy są najzdrowsze. Odpowiedź zaskakuje, miej na uwadze

Hasselbackspotatis, czyli ziemniaki hasselback

Przygotowanie takich ziemniaków może wydawać się trudne. Jednak nic bardziej mylnego. By ładnie je pokroić, wystarczy ostry nóż i dwie jednorazowe pałeczki do azjatyckiego jedzenia.

Składniki

  • Ziemniaki mączyste – typu BC lub C
  • Tymianek
  • Masło
  • Sól, pieprz, olej roślinny

Ziemniaki pieczone w harmonijkę

Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy . Każdy z nich układamy między dwiema pałeczkami lub trzonkami drewnianych łyżek. Nakrawamy w cienkie plasterki do poziomu, na którym zatrzyma się nóż.

Ziemniaki układamy rozcięciem do góry w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, delikatnie skrapiamy olejem. Wstawiamy n a 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .

Ziemniaki smarujemy od góry masłem i odstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez kolejne 15-30 minut, do miękkości .

Wypróbuj też przepisy na pastę dyniową i pierogi ze szpinakiem .

hasselback z dodatkami

Makłowicz robi barszcz czerwony inaczej niż wszyscy. Nie każdy by się na to zdecydował
Pokrój cytrynę i nadziej goździkami. Za ten trik ktoś powinien dostać nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy