Makłowicz robi barszcz czerwony inaczej niż wszyscy. Nie każdy by się na to zdecydował
Z nastaniem okresu przygotowań do świąt sięgamy po przepisy na klasyczne dania. Sprawdźmy więc u klasyków – jak Robert Makłowicz – jak przygotowuje się nasze świąteczne potrawy. Dziś na tapet bierzemy barszcz czerwony.
Makłowicz robi barszcz czerwony
Zbliżające się święta oznaczają dla ambitnych kucharek i kucharzy domowych czas zwiększonego wysiłku. Choć co roku kupujemy wiele gotowych produktów, oczekujemy – po sobie i innych – że przynajmniej część będzie pieczołowicie zrobionych w domu. Oznacza to zaś duży koszt czasu.
Dlatego nie każdemu spodoba się sposób Roberta Makłowicza na barszcz czerwony. – Jeszcze czego – powiedzą. W końcu lepiej energię poświęcić choćby na lepienie na świeżo uszek. A tyle innych potraw wymaga uwagi.
Pokrój cytrynę i nadziej goździkami. Za ten trik ktoś powinien dostać nagrodęBarszcz wigilijny z trzech wywarów
Jednak barszcz czerwony Roberta Makłowicza, przygotowywany na aż trzech osobnych wywarach, wart jest uwagi. A także dodatkowego nakładu pracy. Jest niezwykle aromatyczny i esencjonalny w smaku, cechuje go też głęboki, rubinowy kolor.
Składniki
- 4 kg buraków
- 2 główki czosnku
- 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
- Ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
- Sól, pieprz, cukier
Trzy wywary Roberta Makłowicza
Buraki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do wyparzonych słoików. Dodajemy po kilka ząbków obranego czosnku, po kilka ziaren ziela angielskiego i dwa-trzy liście laurowe. Zalewamy przegotowaną, osoloną i przestudzoną wodą. Odstawiamy na kilka dni.
Włoszczyznę zalewamy w garnku 2 l wody. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście – czarnego pieprzu i kilka liści laurowych. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy przez dwie godziny. Przecedzamy.
Suszone grzyby namaczamy przez noc w ½ l wody, następnie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy do miękkości.
Grzyby odcedzamy, a buraki wyjmujemy z zakwasu. Trzy wywary łączymy ze sobą w garnku. Podgrzewamy bez zagotowywania, przyprawiamy cukrem, pieprzem i solą.
Spróbuj swoich sił w quizie z dań wigilijnych i wypróbuj najlepszy przepis na zupę ogórkową.