Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na pierogi pochodzi z 1910 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego
Canva/kraktuk

Ten przepis na pierogi pochodzi z 1910 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego

4 stycznia 2024

Pierogi towarzyszą nam od niepamiętnych czasów. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu znajdujemy ponadstuletnie przepisy. Nie inaczej jest tym razem: zobaczmy, jak przygotowuje się naprawdę tradycyjne pierogi.

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

W ciągu ostatnich 120 lat w naszej kuchni wiele się zmieniło. Używamy mniej masła i smalcu, a więcej oleju. W niepamięć prawie odeszły leguminy, znacznie mniejszą wagę przywiązujemy do pasztetów. Nasza kuchnia jest też – przede wszystkim – bardziej mięsna.

I to jest chyba główna zmiana. Dziś stawiamy coraz częściej na zrównoważoną dietę, ale jednak mięso jest zawsze pod ręką. Kiedyś za to wiele mówiło się o postnych daniach, i do tych należą pierogi z kapustą i grzybami.

lepienie pierogów

Kładę ogórki kiszone na kotlety i posypuję je serem. Taki obiad podaje co niedzielę

Stuletni przepis na pierogi

Oryginalny przepis brzmi tak:

Ugotowaną kapustę kwaśną odcedzić na durszlak, jeżeli za kwaśna, przelać zimną wodą, potem wycisnąć przez serwetę do sucha i drobno usiekać. Do rondla dać 12 deka masła, 2 duże cebule posiekać jak najdrobniej i udusić w tem maśle; kapustę posiekaną włożyc do masła, opieprzyć białym pieprzem, posolić, wymieszać dobrze i pod pokrywką na wolnym ogniu dynstować przez pół godziny. Potem wyłożyć na półmisek, a gdy dobrze ochłódnie, robić pierożki, jak ze słodkiej kapusty. Jeżeli kto lubi, można dać grzybków siekanych. Podając na stół, oblać suto masłem lub młodą, świeżą słoniną.

Przetłumaczmy go jednak na współczesny język. Oto on:

Składniki:

  • 120 g masła
  • 2 duże cebule
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (wg tego przepisu – opcjonalnie)
  • Biały pieprz, sól
  • Dodatkowo: ziele angielskie, liść laurowy, ciasto na pierogi

Tradycyjne pierogi z kapustą

Kapustę umieszczamy w zimnej wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż zmięknie z liściem laurowym i zielem angielskim.

Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle (można użyć go znacznie mniej) aż się zeszkli. Odcedzoną kapustę siekamy drobno i łączymy z cebulą. Przyprawiamy i dusimy („dynstujemy”) na wolnym ogniu przez pół godziny.

Wykładamy kapustę na półmisek i dodajemy ewentualnie posiekanych grzybów (należy je oczywiście wcześniej namoczyć i zagotować). Przyprawiamy białym pieprzem i solą, dokładnie mieszamy i lepimy pierogi.

Ciasto można przygotować na przykład według tego przepisu na ciasto na pierogi .

pierogi z masłem i cebulką

Biorę gotowe ciasto, smażę jabłka i zawijam. Ten pyszny deser podam po rodzinnym obiedzie
Bosacka zerknęła na skład popularnych parówek i zaczeła bić na alarm. Ma do wszystkich ważne pytanie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy