Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć
Fot. Canva

Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć

1 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na cukinię? Zainspiruj się i przygotuj z niej placki. Przygotowanie jest banalnie proste i co ciekawe, placki nie wymagają smażenie. Poznaj przepis i podaj je na obiad. Rodzina będzie zachwycona.

Cukinia, czyli warzywo idealne

Cukinia jest genialnym warzywem, z którego można przygotować wiele dań, czy przekąsek. Akurat za niedługo  zaczyna się sezon na to warzywo, więc warto poznać przepis i przygotować z niego fantastyczne placki. Danie ma wiele zalet. Nie tylko łatwo się je przygotowuje, ale też nie wymagają smażenia.

Dzięki czemu placki pozostaną lekkostrawne. W połączeniu z dobrym sosem stworzysz coś genialnego. Zrób je i o smaku przekonaj się sama. Pamiętaj, tylko że ten smak uzależnia i domownicy powrócą o niejedną dokładkę.

cukinia 2.jpg
Fot. Canva/ildipapp


Zapomnij o gyrosie. Sałatka Joli z kurczakiem i ogórkowym sosem jest 100 razy lepsza

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. Jednak, aby danie było udane i smaczne, potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich zbyt wiele. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Pamięta,j tylko aby żadnego składnika nie pomijać.

Składniki:

  • 4 młode cukinie
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki z cukinii

Cukinie umyj i odetnij jej końcówki. Następnie zetrzyj warzywo na dużych oczkach tarki. Posól ją i odstaw na 15 minut. Cebulę oraz ząbki czosnku drobno posiekaj. Odciśnij cukinie z nadmiaru wody i dodaj do niej posiekane produkty. Wsyp także mąkę oraz wbij jajka. Całość przypraw pieprz i sól. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Wykładaj na nią po odrobinę masy i formuj z niej małe placki. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe placki podawaj z sosem lub śmietaną. a będą smakowały idealnie. Sprawdź

Tarka.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Koniec z bezkarnym macaniem pieczywa w sklepie. Czy ten pomysł z zagranicy ma szansę działać w Polsce?
Moje maliny w syropie słyną w całej okolicy. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy