Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć
Nie masz pomysłu na cukinię? Zainspiruj się i przygotuj z niej placki. Przygotowanie jest banalnie proste i co ciekawe, placki nie wymagają smażenie. Poznaj przepis i podaj je na obiad. Rodzina będzie zachwycona.
Cukinia, czyli warzywo idealne
Cukinia jest genialnym warzywem, z którego można przygotować wiele dań, czy przekąsek. Akurat za niedługo zaczyna się sezon na to warzywo, więc warto poznać przepis i przygotować z niego fantastyczne placki. Danie ma wiele zalet. Nie tylko łatwo się je przygotowuje, ale też nie wymagają smażenia.
Dzięki czemu placki pozostaną lekkostrawne. W połączeniu z dobrym sosem stworzysz coś genialnego. Zrób je i o smaku przekonaj się sama. Pamiętaj, tylko że ten smak uzależnia i domownicy powrócą o niejedną dokładkę.
Co będzie ci potrzebne?
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. Jednak, aby danie było udane i smaczne, potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich zbyt wiele. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Pamięta,j tylko aby żadnego składnika nie pomijać.
Składniki:
- 4 młode cukinie
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na placki z cukinii
Cukinie umyj i odetnij jej końcówki. Następnie zetrzyj warzywo na dużych oczkach tarki. Posól ją i odstaw na 15 minut. Cebulę oraz ząbki czosnku drobno posiekaj. Odciśnij cukinie z nadmiaru wody i dodaj do niej posiekane produkty. Wsyp także mąkę oraz wbij jajka. Całość przypraw pieprz i sól. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Wykładaj na nią po odrobinę masy i formuj z niej małe placki. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe placki podawaj z sosem lub śmietaną. a będą smakowały idealnie. Sprawdź