Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu
Fot. shutterstock/jack7

Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu

26 sierpnia 2024

Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować.

Przecier pomidorowy taki jak od babci

Koniec sierpnia to doskonały moment, by przygotować przetwory na zimę. U mnie w domu praca w kuchni wre na całego. Przygotowałam już pyszne pomidory , które dojrzewały w letnim słońcu . Smak i zapach jest nie do opisania. Z pomidorów robię przecier, który potem używam do przygotowania zupy pomidorowej.

Wychodzi, że palce lizać. Jest tak smaczna, aromatyczna, że szybko znika z talerzy. To zasługa przecieru z pomidorów, który robi z przepisu babci. Sprawdzona receptura jest warta polecenia. Dzięki niej przygotujesz przecier z pomidorów dużo lepszy od sklepowego. Poniżej znajdziesz przepis.

przecier z pomidorów
Fot. Canva/SGAFotoStudio
Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

Jak zrobić przecier z pomidorów z przepisu babci?

Składniki:

  • 3 kg pomidorów gruntowych
  • 3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie przecieru z pomidorów zacznij od umycia i sparzenia warzyw. Zdejmij z nich skórkę i przełóż pomidory do garnka z grubym dnem . Gotuj je 40 minut, po tym czasie będą już miękkie. Zblenduj pomidory, wsyp sól i cukier.

Gotuj 2-3 godziny, by odparować nadmiar płynu. Przecier w tym czasie nabierze odpowiedniej gęstości . Nakładaj go do wcześniej wyparzonych słoików. Gdy całkowicie ostygną, to na drugi dzień pasteryzuj je. Małe słoiki przez 10 minut, a duże przez 15 minut.

Przecier z pomidorów lepszy od sklepowego

Przecier z pomidorów jest bardziej delikatny i mniej kwaśny od tego sklepowego. To wartościowy, domowy produkt, którego warto użyć do zup pomidorowych, sosów, czy zapiekanek. Taki przecier przyda się do makaronów, mięs i dipów.

Smakuje i pachnie świeżymi pomidorami. Można go zakwasić odrobiną soku z cytryny, jeśli chcemy, by był bardziej kwaśny . Polecam każdemu ten prosty i pyszny przepis . Przecier z pomidorów  wyjdzie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak upiec znakomitą szarlotkę. Podawaliśmy przepis na pierogi z serem od Ewy Wachowicz.

przecier z pomidorów
Fot. Canva/FotografiaBasica

Źródło: beszamel.se.pl

Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie
Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy