Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu
Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować.
Przecier pomidorowy taki jak od babci
Koniec sierpnia to doskonały moment, by przygotować przetwory na zimę. U mnie w domu praca w kuchni wre na całego. Przygotowałam już pyszne pomidory , które dojrzewały w letnim słońcu . Smak i zapach jest nie do opisania. Z pomidorów robię przecier, który potem używam do przygotowania zupy pomidorowej.
Wychodzi, że palce lizać. Jest tak smaczna, aromatyczna, że szybko znika z talerzy. To zasługa przecieru z pomidorów, który robi z przepisu babci. Sprawdzona receptura jest warta polecenia. Dzięki niej przygotujesz przecier z pomidorów dużo lepszy od sklepowego. Poniżej znajdziesz przepis.
Jak zrobić przecier z pomidorów z przepisu babci?
Składniki:
- 3 kg pomidorów gruntowych
- 3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie przecieru z pomidorów zacznij od umycia i sparzenia warzyw. Zdejmij z nich skórkę i przełóż pomidory do garnka z grubym dnem . Gotuj je 40 minut, po tym czasie będą już miękkie. Zblenduj pomidory, wsyp sól i cukier.
Gotuj 2-3 godziny, by odparować nadmiar płynu. Przecier w tym czasie nabierze odpowiedniej gęstości . Nakładaj go do wcześniej wyparzonych słoików. Gdy całkowicie ostygną, to na drugi dzień pasteryzuj je. Małe słoiki przez 10 minut, a duże przez 15 minut.
Przecier z pomidorów lepszy od sklepowego
Przecier z pomidorów jest bardziej delikatny i mniej kwaśny od tego sklepowego. To wartościowy, domowy produkt, którego warto użyć do zup pomidorowych, sosów, czy zapiekanek. Taki przecier przyda się do makaronów, mięs i dipów.
Smakuje i pachnie świeżymi pomidorami. Można go zakwasić odrobiną soku z cytryny, jeśli chcemy, by był bardziej kwaśny . Polecam każdemu ten prosty i pyszny przepis . Przecier z pomidorów wyjdzie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak upiec znakomitą szarlotkę. Podawaliśmy przepis na pierogi z serem od Ewy Wachowicz.
Źródło: beszamel.se.pl