Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na sernik baskijski Rozkosznego jest już kultowy. Polacy go kochają
fot. Canva i facebook/Rozkoszny

Ten przepis na sernik baskijski Rozkosznego jest już kultowy. Polacy go kochają

11 lutego 2025

Rozkoszny zmodyfikował przepis na sernik baskijski. Jego wersja jest bogatsza, ale zarazem łatwiejsza do przygotowania w polskich warunkach. Twierdzi, że to najpyszniejszy sernik świata, a dzięki przepisowi możemy się o tym przekonać.

Sernik baskijski Rozkosznego

Ze wszystkich serników na świecie niewiele doczekało się swoich własnych nazw. Ten baskijski jest wśród nich chyba najbardziej rozpoznawalny. Jest tak uwielbiany i znany, że trudno czasem uwierzyć, że powstał zaledwie w 1990 roku.

Taką jego historię ciasta przytacza Michał Korkosz, czyli Rozkoszny . Wynalazek restauratora z San Sebastian trafił w serce świata przez żołądek Nowego Jorku. Jednak rozkoszny zauważa, że można jeszcze go wzbogacić madrycką inspiracją. Dlatego sernik w jego wydaniu ma dodatkowo kruchy spód, który nadaje daniu złożoną strukturę.

sernik baskijski

Ważny komunikat dla klientów. Chodzi o kartę Moja Biedronka

Sernik na kruchym spodzie

Modyfikacje Rozkosznego sięgają jeszcze dalej. Dodaje on do przepisu między innymi dość sporo soli . Zauważa, że oryginalny przepis zakłada użycie o wiele bardziej słonego serka niż te, na które jesteśmy skazani. Inny dodatek do jogurt, który ma nadawać sernikowi odpowiednią kwasowość.

Dalsza część tekstu pod filmem.


Składniki

  • 180 g kruchych ciastek (Rozkoszny poleca digestives)
  • 750 g serka Philadelphia
  • 250 g jogurtu greckiego odsączonego z serwatki
  • 250 g drobnoziarnistego cukru
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
sernik baskijski
fot. Canva

Sernik Rozkosznego

Masło roztapiamy i studzimy lekko. Ciastka blendujemy na pył, dodając masło. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tak, by krawędzie papieru sięgały ponad krawędź tortownicy), a na dnie układamy masę z ciastek i dokładnie dociskamy.

Masę wypiekamy przez ok. 6 minut w temperaturze 200 stopni, aż przeschnie. Wyjmujemy ją do przestudzenia, a piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser z jogurtem i cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajka, cały czas miksując. Wlewamy śmietanę, dodajemy sól i wanilię. Wszystko razem miksujemy na dość płynną masę.

Ciasto serowe wylewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Masa powinna z wierzchu być naprawdę ciemna. Jeśli piekarnik ma skłonności do przypalania potraw, można zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.

Po wyjęciu studzimy sernik w temperaturze pokojowej. Konsystencja może napawać obawami, że się rozwali. Stężeje jednak po wystudzeniu, a następnie schłodzeniu w lodówce przez 8 godzin. Gotowe ciasto można wykończyć cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto jabłkowy raj od Heni i doskonałą surówkę z kapusty pekińskiej .

kawałek sernika

Ta zupa jest hitem w moim domu. Przepis przywiozłem z wakacji
Poszła kupić jajka, zobaczyła tę kartkę i nie wytrzymała. "Czy to normalne"
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy