Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję i dodaję do surówki z kapusty pekińskiej. Połączenie smaków to strzał w 10
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.01.2025 19:20

Kroję i dodaję do surówki z kapusty pekińskiej. Połączenie smaków to strzał w 10

surówka
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy, że połączysz ją z nieoczywistym składnikiem. Znasz go doskonale i z wielkim prawdopodobieństwem masz go już w swojej kuchni. Pokrój i połącz z kapustą. Będzie pysznie.

Najlepsza surówka na obiad

Surówka to nieodłączny składnik pełnowartościowego obiadu. Jedną z lepszych jest ta przygotowana z kapusty pekińskiej. Jej smak może być ci dobrze znany, ale okazuje się, że można nieco go poprawić. Wystarczy, że do kapusty dodasz jeden składnik, a prosty, obiadowy dodatek zachwyci każdego.

Z przepisem umieszczonym poniżej surówkę przygotujesz łatwo i bardzo szybko. To znakomita propozycja, jeżeli obiad musisz przygotować w krótkim czasie. Wypróbuj przepis i przekonaj się, że smaczna surówka nie musi być skomplikowana.

siekanie kapusty.jpg
Fot. YouTube/SnakowiteDania

 

Przenigdy nie podgrzewaj miodu w ten sposób. Skutki będą fatalne

Smak surówki dzięki jednemu warzywu

Głównym składnikiem surówki jest wspomniana już kapusta pekińska. Samo warzywo jednak nie wystarcza i potrzebne są również inne składniki. Oprócz przypraw, cebuli i jabłka potrzebne będą również ogórki kiszone. Ten dodatek nie jest standardowym składnikiem surówki, ale warto go dodać, bo dzięki niemu różnica w smaku jest bardzo odczuwalna, a sama surówka staje się o wiele wyrazistsza. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oliwa
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz
  • sól
sos.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Przygotowanie surówki rozpocznij od wymieszania sosu. Do miski przełóż musztardę. Wlej oliwę i sok z cytryny. Wsyp pieprz, sól i wymieszaj składniki.

Następnie umytą kapustę drobno posiekaj w paski. Ogórki i jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę posiekaj w kostkę. Składniki przełóż do miski. Dodaj do nich sos i dokładnie wymieszaj. Wierzch surówki obsyp posiekaną natką pietruszki i gotowe. 

surówka w misce.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania