Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna sałatka jarzynowa. W tym roku na ostatki podam tę przekąskę z pomidorów
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.02.2025 19:05

Żadna sałatka jarzynowa. W tym roku na ostatki podam tę przekąskę z pomidorów

sałatka z pomidorów
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes

Oto prosta przekąska na bazie pomidorów. Wygląda na tyle smakowicie, że będzie świetną ozdobą świątecznego stołu. Jest jednak na tyle prosta, że nie trzeba czekać na święta, by ją przyrządzić.

Sałatka z pomidorów

Sałatka niejedno ma imię. Większość z nas na dźwięk tego słowa myśli o miseczce wypakowanej warzywami. Ale przecież taka caprese, czyli pomidory z mozzarellą, też jest określane jako sałatka. Wychodząc poza prosty schemat możemy więc znaleźć wiele inspiracji.

Ta potrawa jest zresztą inspirowana caprese przynajmniej pod tym względem, że bazą przekąski są plastry pomidorów. Łączymy je jednak z o wiele bardziej przyziemnymi niż mozzarella składnikami. Występują one z pastą jajeczną .

plastry pomidorów
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes
Wrzuć goździki i liście laurowe do wrzątku. Ta herbata zastąpi nawet syrop z cebuli lub imbiru

Przekąska z pomidorów i sera

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Magia Smaku. W ich wersji w roli pasty jajecznej występują po prostu posiekane jajka na twardo z majonezem. Możemy jednak użyć dowolnego ulubionego przepisu na ten półprodukt.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 80 g startego parmezanu
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz
czosnek
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes

Pomidory z pastą jajeczną

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je, siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, majonez i posiekany koperek.

Pastę jajeczną przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, rozgniatając widelcem i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

pasta jajeczna
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes

Jajka, pomidory i parmezan na przekąskę

Pomidory kroimy w dość grube plastry. Odrzucamy końcówki, a najładniejsze plastry układamy na płask na talerzu. Posypujemy solą i pieprzem i układamy na nich przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Na plasterki pomidorów nakładamy pastę jajeczną, dociskając ją lekko, by dobrze się trzymała. Całość posypujemy pieprzem. Wykańczamy drobno startym parmezanem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i kotlety mielone po kaszubsku.

ścieranie parmezanu
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes