Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem
Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować.
Schab na obiad inaczej, czyli soczyste danie
Zwykle ze schabu przygotowywałam kotlety schabowe . Tak pewnie robi większość osób. Jednak teraz przyrządzam schab na obiad inaczej. Co to oznacza? Mięso marynuję w zalewie z czosnku, musztardy i sosu sojowego . Oprócz tego faszeruję boczkiem, ogórkami kiszonymi, pomidorami i serem żółtym.
Dzięki temu schab jest soczysty, kruchy i tak pyszny, że na każdym robi wrażenie. Schab faszerowany efektownie prezentuje się na stole. Kolorowy i apetyczny aż prosi się o dokładkę. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Pani M- kuchnia smakowita. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić schab faszerowany na obiad?
Składniki:
- 2 kg schabu w kawałku
- 200 g boczku
- 150 g sera żółtego
- 4 kiszone ogórki
- 4 duże pomidory
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- rozmaryn
- tymianek
Składniki na marynatę:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie dania zacznij od umycia mięsa , osuszenia i położenia jej na desce tłuszczem do dołu. Natnij na mięsie plastry, ale nie przecinaj do końca. Powinna powstać harmonijka. Teraz zajmij się marynatą . Do miseczki przełóż czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
Składniki starannie wymieszaj, a gotową marynatą posmaruj mięso. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Potem przed wyjęciem schabu z lodówki pokrój w plastry pomidory, ogórki kiszone i ser żółty.
Schab faszerowany kusi kolorami i smakiem
Mięso z lodówki wyłóż na blachę do pieczenia. Plastry mięsa na przemian przekładaj plastrami boczku, ogórka, pomidora i sera żółtego. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 2 godziny . W trakcie sprawdzaj postępy.
25 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz dalej. Schab faszerowany wychodzi doskonale i rozpływa się w ustach . Pysznie doprawiony z doskonałymi dodatkami jest kruchy i soczysty. Dlatego koniecznie sięgnij po ten przepis na wyborny obiad . Pisaliśmy o sytuacji, która zaskoczyła jednego z klientów. Polecaliśmy sposób na przechowywanie sera żółtego.