Smakosze.pl Przepisy Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem

30 listopada 2024

Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować.

Schab na obiad inaczej, czyli soczyste danie

Zwykle ze schabu przygotowywałam kotlety schabowe . Tak pewnie robi większość osób. Jednak teraz przyrządzam schab na obiad inaczej. Co to oznacza? Mięso marynuję w zalewie z czosnku, musztardy i sosu sojowego . Oprócz tego faszeruję boczkiem, ogórkami kiszonymi, pomidorami i serem żółtym.

Dzięki temu schab jest soczysty, kruchy i tak pyszny, że na każdym robi wrażenie. Schab faszerowany efektownie prezentuje się na stole. Kolorowy i apetyczny aż prosi się o dokładkę. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Pani M- kuchnia smakowita. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

schab
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita
Uwielbiane przez Polaków mięso dziś w Dino półdarmo. Za kilogram zapłacisz poniżej 10 zł

Jak zrobić schab faszerowany na obiad?

Składniki:

  • 2 kg schabu w kawałku
  • 200 g boczku
  • 150 g sera żółtego
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 duże pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • rozmaryn
  • tymianek

Składniki na marynatę:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie dania zacznij od umycia mięsa , osuszenia i położenia jej na desce tłuszczem do dołu. Natnij na mięsie plastry, ale nie przecinaj do końca. Powinna powstać harmonijka. Teraz zajmij się marynatą . Do miseczki przełóż czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy.

Składniki starannie wymieszaj, a gotową marynatą posmaruj mięso. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Potem przed wyjęciem schabu z lodówki pokrój w plastry pomidory, ogórki kiszone i ser żółty.

Schab faszerowany kusi kolorami i smakiem

Mięso z lodówki wyłóż na blachę do pieczenia. Plastry mięsa na przemian przekładaj plastrami boczku, ogórka, pomidora i sera żółtego. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 2 godziny . W trakcie sprawdzaj postępy.

25 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz dalej. Schab faszerowany wychodzi doskonale i rozpływa się w ustach . Pysznie doprawiony z doskonałymi dodatkami jest kruchy i soczysty. Dlatego koniecznie sięgnij po ten przepis na wyborny obiad . Pisaliśmy o sytuacji, która zaskoczyła jednego z klientów. Polecaliśmy sposób na przechowywanie sera żółtego.

schab.jpg
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita
Przepis na zupę ryżankę mam z zeszytu babci. Z tym prostym dodatkiem smakuje najlepiej
Jednym spojrzeniem poznasz prawdziwe masło. Ten trik zasługuje na medal, każdy powinien go znać
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy