Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Biorę kwałek papieru i kładę na nim ser. W głowie się nie mieści jaka to oszczędność
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.11.2024 06:00

Biorę kwałek papieru i kładę na nim ser. W głowie się nie mieści jaka to oszczędność

ser żółty na papierze
Fot. YouTube/webspoon

Czemu warto położyć ser na kawałku ręcznika papierowego? Odpowiedź może być zaskakująca. Możemy podpowiedzieć, że chodzi o świeżość oraz oszczędność, jeśli chodzi o kolejne zakupy. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.

Jak przechowywać ser

Coraz większy nacisk kładziemy dziś na niemarnowanie jedzenia. Robimy to dla dobra planety, lecz także dla własnego. Domowy budżet nie jest z gumy, a produkty spożywcze drożeją w szybkim tempie.

Dlatego tak dużym problemem jest, kiedy ser obsycha lub pleśnieje. Oczywiście, można wtedy zrobić z niego zapiekankę. Nie jest to jednak rozwiązanie na wszystko: tak czy inaczej chcemy przecież, by produkty nie marnowały się w kuchni.

ser w folii

Wrzuć 1 sztukę do masy na mielone, wyjdą bosko soczyste. Ten składnik jest najważniejszy

Sposoby na obsychający ser

By właściwie przechowywać ser w kuchni, musimy zrobić kilka rzeczy. Pierwsza to wyjąć go z folii, w którą został zapakowany do sprzedaży. Jeśli jest to torebka lub opakowanie kuchennego stretchu, pozbądźmy się go jak najszybciej. 

Nieco inaczej jest w wypadku sera pakowanego próżniowo, tak jak robi się to np z parmezanem. W tym stanie przechowywać go można w lodówce przez termin oznaczony datą minimalnej trwałości. Jednak po rozpieczętowaniu również nie należy go pozostawiać w oryginalnej folii.

Włóż ser do szklanego pojemnika

Najlepszym pojemnikiem do przechowywania otwartego sera, jest szklany pojemnik ze szczelnym wieczkiem. Pojemniki takie można kupić w większości sklepów z produktami do domu. Pojemnik należy koniecznie wyłożyć ręcznikiem papierowym, najlepiej dwiema warstwami. Będą one kontrolowały wilgotność w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu lepiej przechowa się bez obsychania.

Drugą metodą, którą można zastosować w zamian, jest zawinięcie sera w papier do pieczenia. Chodzi o to, by stanowił woskowaną membranę chroniącą go przed obsuszeniem. Podobne właściwości będzie miał papier śniadaniowy lub torebki śniadaniowe, które również łatwo kupić w sklepach gospodarstwa domowego.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę makaronową i gołąbki z kaszą gryczaną.

ser w lodówce

Tagi: Danie Ser Kuchnia