Jednym spojrzeniem poznasz prawdziwe masło. Ten trik zasługuje na medal, każdy powinien go znać
Masło jest produktem niezbędnym w naszej kuchni. Smarujemy nim pieczywo, używamy do robienia ciast i różnych potraw. Jednak jak poznać prawdziwe masło? Jest na to sprawdzony trik, który polecamy.
Czy to prawdziwe masło?
W sklepach spożywczych, warzywniakach i marketach nie brakuje masła. Półki są pełne tego potrzebnego w kuchni produktu. Ceny masła wahają się, ale zwykle musimy wydać sporo na kostkę tego produktu. Każda kostka masła wygląda podobnie.
Jednak trzeba podkreślić, że nie każdy taki produkt masłem jest. Jeśli czytamy etykiety, to z nich dowiemy się, ile dany produkt zawiera tłuszczu. Może się okazać, że mamy do czynienia nie z masłem, czyli produktem z tłuszczu mlecznego, a jedynie z masłem roślinnym, czyli tak naprawdę z margaryną.
Wyszedł kupić bułki w Biedronce. Nie mógł uwierzyć własnym oczom w to, co zobaczył pod półkamiWnikliwie czytajmy etykiety
Warto poświęcić chwilę podczas zakupów i przeczytać to, co zostało napisane na etykiecie. Dzięki temu dowiemy się, czy to prawdziwe masło, czy jego imitacja. Co pozwala określić, że mamy do czynienia z masłem? Określają to rygorystyczne normy Unii Europejskiej.
Etykieta na opakowaniu jest deklaracją producenta. Dowiemy się z niej, ile tłuszczu mlecznego zawiera produkt. Masło musi zawierać od 80 do 90% tłuszczu mlecznego. Woda musi być ograniczona do 16%, w tym sucha masa beztłuszczowa 2%. Masło jest masłem, gdy spełnia właśnie te wymogi.
Ile kosztuje masło?
Prawdziwe masło nie zawiera dodatków roślinnych. Dlatego po wyjęciu z lodówki jest twarde i staje się bardziej miękkie po pewnym czasie.
Prawdziwe masło zawiera tylko naturalne barwniki i sól. Podczas zakupów rzućmy okiem na etykietę, a od razu będziemy wiedzieć, czy mamy do czynienia z prawdziwym masłem, czy z produktem roślinnym
Ceny masła są zróżnicowane i wahają się od ponad 8 zł do 13 zł. Jednak markety spożywcze często sprzedają masło w promocji. Wówczas kilka kostek możemy kupić w atrakcyjnej cenie.
Najpierw jednak spójrzmy na etykietę. Okaże się, czy chcemy kupić prawdziwe masło, czy jego imitację. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób wycisnąć sok z cytryny. Radziliśmy też, jak łatwo obrać główkę czosnku.
Źródło: fakt.pl