Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników
Oto łatwy i szybki przepis na domowy twaróg. Jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników. Warto przynajmniej od czasu do czasu spróbować domowego przygotowania tego produktu, który na co dzień znamy tylko ze sklepów.
Domowy ser
Mówi się, że z pasteryzowanego mleka sery nie wychodzą. To jednak nieprawda, jak można udowodnić tym przepisem. Oczywiście, dobrze jest robić domowy ser podczas urlopu na wsi, kiedy możemy mieć dostęp do mleka prosto od krowy. Można jednak przygotowywać go przez cały rok.
Rzadkim, ale ciekawym składnikiem jest tu cytryna. Pełni ona funkcję kwasu, który powoduje krzepnięcie mleka . W funkcji tej używa się przeważnie zwierzęcych enzymów, a domowe mleko przygotowuje ze skwaszonego. Sztuczka z cytryną upraszcza warzenie sera z kartonu.
Twaróg w domu
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Einfaches Rezept. Do formowania sera używa się zazwyczaj ściereczki tetrowej. Autorzy filmu pokazują jednak, że wystarczy domowe sitko.
Składniki
- 2 l mleka
- Sok z 1 cytryny (50 ml)
- 1 mały pęczek koperku (lub innych ziół)
Ser z dwóch składników
Sok z cytryny wyciskamy dokładnie. Najłatwiej zrobić to, dokładnie i mocno masując cytrynę o blat stołu . Rozbija to jej wewnętrzne włókna.
Mleko wlewamy do garnka. Ustawiamy na palniku o średniej mocy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka przelewamy sok z cytryny.
Mleko oddzieli się teraz od serwatki i powstanie tzw. krupa. Wyjmujemy ją drewnianą łyżką na sito i pozwalamy odciec. Następnie mieszamy je z posiekanym koperkiem.
Ser przekładamy na durszlak lub sito wyłożone ściereczką tetrową. Dokładnie odciskamy . Przekładamy do miseczki, ubijamy w niej mocno i dociskamy, by ser nabrał formy. Po wyjęciu jest gotowy do jedzenia.
Wypróbuj też przepisy na hiszpańskie pieczone ziemniaki i dżem ze skórek arbuza .