Smakosze.pl Przepisy Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników
Fot. YouTube/Einfaches Rezept

Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników

16 września 2024

Oto łatwy i szybki przepis na domowy twaróg. Jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników. Warto przynajmniej od czasu do czasu spróbować domowego przygotowania tego produktu, który na co dzień znamy tylko ze sklepów.

Domowy ser

Mówi się, że z pasteryzowanego mleka sery nie wychodzą. To jednak nieprawda, jak można udowodnić tym przepisem. Oczywiście, dobrze jest robić domowy ser podczas urlopu na wsi, kiedy możemy mieć dostęp do mleka prosto od krowy. Można jednak przygotowywać go przez cały rok.

Rzadkim, ale ciekawym składnikiem jest tu cytryna. Pełni ona funkcję kwasu, który powoduje krzepnięcie mleka . W funkcji tej używa się przeważnie zwierzęcych enzymów, a domowe mleko przygotowuje ze skwaszonego. Sztuczka z cytryną upraszcza warzenie sera z kartonu.

krupa serowa
Fot. YouTube/Einfaches Rezept
Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Twaróg w domu

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Einfaches Rezept. Do formowania sera używa się zazwyczaj ściereczki tetrowej. Autorzy filmu pokazują jednak, że wystarczy domowe sitko.

Składniki

  • 2 l mleka
  • Sok z 1 cytryny (50 ml)
  • 1 mały pęczek koperku (lub innych ziół)

Ser z dwóch składników

Sok z cytryny wyciskamy dokładnie. Najłatwiej zrobić to, dokładnie i mocno masując cytrynę o blat stołu . Rozbija to jej wewnętrzne włókna.

Mleko wlewamy do garnka. Ustawiamy na palniku o średniej mocy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka przelewamy sok z cytryny.

Mleko oddzieli się teraz od serwatki i powstanie tzw. krupa. Wyjmujemy ją drewnianą łyżką na sito i pozwalamy odciec. Następnie mieszamy je z posiekanym koperkiem.

Ser przekładamy na durszlak lub sito wyłożone ściereczką tetrową. Dokładnie odciskamy . Przekładamy do miseczki, ubijamy w niej mocno i dociskamy, by ser nabrał formy. Po wyjęciu jest gotowy do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na hiszpańskie pieczone ziemniaki i dżem ze skórek arbuza .

domowy ser
Fot. YouTube/Einfaches Rezept
Zapomnij o krecie, wsyp to do odpływu i zalej. Usuniesz zapach i odetkasz rury
Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy