Podsmaż ziemniaki, a następnie zalej tym sosem. Do tego dania niepotrzebne jest żadne mięso
Hiszpanie, którzy mają, czasem zadziwiające dla nas, przepisy na ziemniaki, przygotowują często takie danie. To patatas bravas, czyli dosłownie – pikantne ziemniaki. Polane odpowiednim sosem, nadają się na szybki obiad albo przekąskę.
Szybki obiad z ziemniaków
Hiszpanię kojarzymy z basenem Morza Śródziemnego, a kuchnię tego regionu – z lekkimi potrawami na oliwie. Jednak kuchnia hiszpańska ma wiele obliczy. To danie, wywodzące się z Madrytu, jest tego najlepszym dowodem.
Jak przystało na kuchnię z południowym temperamentem, danie to powinno być pikantne. W końcu to swojej ostrości zawdzięcza nazwę. Takie smażone ziemniaki z sosem są szybkim obiadem, a że równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno, można przygotować od razu więcej porcji.
Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustachZiemniaki z sosem
Takie ziemniaki mogą być samodzielną potrawą, a także dodatkiem do większych dań. W stolicy Hiszpanii nie ma barów bez tego rodzaju tapas. Jedzone są one właśnie w tej formie: jako przekąski.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 puszka pomidorów lub szklanka posiekanych świeżych
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka mąki
- Ocet balsamiczny do smaku
- Olej do smażenia
- Sól, cukier
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Ziemniaki po hiszpańsku
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut. Cedzimy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy ziemniaki. Obsmażamy je do zrumienienia i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Na samą patelnię dodajemy nieco tłuszczu.
Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy przeciśnięty czosnek. Chili drobno kroimy i także wrzucamy na patelnię.
Kiedy cebula zacznie się rumienić, zalewamy patelnię pomidorami, zmniejszamy gaz i gotujemy sos przez 5-10 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę i dolewamy do sosu. Gotujemy do zgęstnienia.
Sos miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem. Ziemniaki wykładamy na głęboki talerz i polewamy sosem. Podajemy posypane natką pietruszki, ale niewymieszane.
Wypróbuj też przepisy na wolno pieczony boczek i zapiekankę ziemniaczaną.