Smakosze.pl Przepisy Ten sos grzybowy to prawdziwy hit. Nie mogę męża odgonić od garnka, taki dobry
Fot. Instagram/jedz.pysznie

Ten sos grzybowy to prawdziwy hit. Nie mogę męża odgonić od garnka, taki dobry

17 października 2024

Jesień to kulinarny raj dla wielu smakoszy. W tym czasie ruszamy do lasów i zbieramy grzyby. Warto z nich przyrządzić pyszny i kremowy sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk. Lepszego próżno szukać.

Sos grzybowy, czyli hit od Ani Zyśk

Lubicie grzyby ? Te leśne skarby, aż proszą się, by przyrządzić z nich coś pysznego. Dlatego zerknijcie na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która na Instagramie z powodzeniem prowadzi konto jedz.pysznie . Receptura na sos grzybowy zapewni smaczny efekt na talerzu.

Sos grzybowy od Ani Zyśk jest przyjemnie kremowy i gwarantuje obłędny smak . Dzięki tej recepturze w prosty sposób przygotujemy najlepszy sos grzybowy, jaki kiedykolwiek jedliśmy. Z grzybów , cebuli i śmietanki wyczarujemy smakołyk doskonały. Przyda się nie tylko do dań mięsnych.

Biedronka ogłosiła z samego rana. Takich cen mleka i mięsa dawno nie było

Sos grzybowy, czyli smak nie do podrobienia

Sos grzybowy pachnie i smakuje tak, że trudno mu się oprzeć. Może być znakomitym dodatkiem do makaronu, ziemniaków, czy klusek . Ten kremowy przysmak pełen leśnych skarbów będzie też smakował z mięsem i kluskami. Dlatego, jeśli wróciliśmy z lasu i macie pod ręką grzyby, zróbcie z nich sos grzybowy. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje smakołyk, jakich mało.

Składniki:

  • 400 g grzybów
  • 100 g cebuli
  • 15 g masła
  • 100 g śmietanki 30%
  • 5 g oleju
  • 100 g bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jak przyrządzić sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1 .  Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, a gdy się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone grzyby.

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Grzyby chwilę je smażymy i wlewamy bulion warzywny. Gotujemy kilka minut, aż grzyby przestaną być surowe.

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Do grzybów dodajemy śmietankę i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje . Pod koniec dodajemy zimne masło i podgrzewamy do zgęstnienia sosu.

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Na sam koniec gotowania wsypujemy natkę pietruszkę, mieszamy i podajemy. Smacznego!

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk
Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty
Odkąd ich spróbowałem, nie robię już pączków inaczej. To nadzienie to złoto
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy