Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.10.2024 12:25

Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty

schab pieczony
Fot. Canva/Kamil Zabłocki

Marzy Ci się pyszny i soczysty schab? Zrób marynatę z majonezu, musztardy i aromatycznych  ziół. Schab pieczony wyjdzie, że palce lizać. Będzie idealny na obiad i na specjalne okazje. 

Schab poleca się na obiad

Co przyrządzić ze schabu? Zwykle robiłam kotlety, które lubiła cała rodzina. Jednak ostatnio przyrządzam schab w doskonałej marynacie. Mięso wychodzi soczyste, kruche i po prostu idealne. Tak dobrego schabu jeszcze nigdy nie jadłam. 

Dlatego polecam przepis na schab pieczony. Marynata z majonezu, musztardy, majeranku bazylii i rozmarynu nadaje wyjątkowego smaku mięsu. Sprawia, że schab dosłownie rozpływa się w ustach. Poniżej przedstawiam przepis na schab pieczony na obiad

mięso
Fot. Canva/NicolasMcComber
Odkąd ich spróbowałem, nie robię już pączków inaczej. To nadzienie to złoto

Jak zrobić schab pieczony na obiad?

Składniki:

  • 1 ½ schabu
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie schabu pieczonego zacznij od zrobienia marynaty do mięsa. W misce wymieszaj majonez z musztardą, olejem, solą, pieprzem i ziołami. Mięso oczyść z błonek, osusz i włóż do marynaty i dokładnie posmaruj.

Następnie schab przełóż do rękawa do pieczenia, wlej wodę i zawiąż rękaw. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Upieczony schab wyjmij z rękawa, pokrój i podawaj. 

Schab pieczony, jakiego jeszcze nie jadłeś

Schab pieczony wychodzi wyjątkowo kruchy i soczysty. To zasługa marynaty z majonezu i musztardy. Pieczenie mięsa w rękawie też sprawia, że jest wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Tak przygotowany schab nie wysycha i zachowuje pełnię smaku.

 Danie nie jest trudne i szybko się je przygotowuje. Wystarczy zamarynować mięso, włożyć do rękawa, a potem do piekarnika. Schab pieczony podaję z ziemniakami z koperkiem i surówką z pora. Pasuje tu też surówka z ogórków kiszonych czy z marchewką i jabłkiem. Pisaliśmy o przepisie Tomasza Strzelczyka na obiad z wybornym sosem. Polecaliśmy sposób na soczystą wątróbkę. 

schab pieczony
Fot. Canva/gbh007

Źródło: przepisyjoli.com