Smakosze.pl Porady Ten sposób obierania pomidorów ze skórki jest prostszy niż inne. Obędzie się bez wrzątku
Screen z filmu na kanale YouTube Smaker.pl

Ten sposób obierania pomidorów ze skórki jest prostszy niż inne. Obędzie się bez wrzątku

31 lipca 2023

Obieranie pomidorów ze skórki może być prostsze niż myślisz. Znany wielu osobom sposób z zastosowaniem wrzątku nie jest jedyną skuteczną techniką. Okazuje się, że i bez gorącego płynu doskonale sobie poradzimy.

Skórka pomidorów mają twardą skórkę

Choć skórka pomidora jest jadalna, nie zawsze chcemy ją w naszych potrawach. Zwłaszcza dania przygotowywane dla małych dzieci powinny być jej pozbawione. Co jednak, gdy nie mamy ochoty na mozolne sparzanie i ściąganie zewnętrznej warstwy warzywa?

Z pomocą przyjdzie nam mikrofalówka. Umyte pomidory przed włożeniem wystarczy pozbawić szypułki i naciąć na krzyż na przeciwległym końcu. Po minucie pracy urządzenia na pełnej mocy wyjmiemy z niego warzywo, którego skórka wręcz sama odejdzie.

Za smażenie ryb nad polskim morzem czekają wysokie kary. Niektórym odechce się wakacji

Obieranie pomidorów ze skórki nie zawsze jest konieczne

Nie każda kuchnia wyposażona jest w mikrofalówkę. Jej brak jednak wcale nie oznacza konieczności korzystania z tradycyjnej metody obierania warzywa. Możemy też pozbyć się zewnętrznej warstwy, ścierając pomidora na tarce do jarzyn. Wystarczy zadbać o takie poprowadzenie procesu, by skórka pozostała nam w dłoni.

W zupach kremach czy sosach z kolei często dobrym rozwiązaniem jest blendowanie składników. W tym przypadku z obierania pomidorów ze skórki tez możemy zrezygnować — jej kawałki będą niewyczuwalne.

Pomidory na przecier nie wymagają obierania

Przetwór sporządza się ze świeżych warzyw. Ponieważ ich gotowanie sprawia, że skórka się oddziela — i można ją potem z łatwością oddzielić przy pomocy sita — obieranie pomidorów ze skórki również tym razem nie będzie konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie niezawodne sposoby na wykorzystanie pomidorów. Sprawdźcie jak rozrobić z nich prosty, trójskładnikowy sos , który może stanowić bazę wielu dań. Ten przepis na domowy ketchup też ma szansę przypaść wam do gustu.

Obieranie pomidorów ze skórki nie zawsze konieczne.png
canva/darekbphotos
Colesław był zbyt ciężkostrawny dla Ireny. Zmieniła trochę skład i teraz zajada tę surówkę 2 razy w tygodniu
Do ciasta drożdżowego zawsze podchodziłam, jak pies do jeża. Przepis bez wyrabiania zmienił wszystko
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy