Ten sposób obierania pomidorów ze skórki jest prostszy niż inne. Obędzie się bez wrzątku
Obieranie pomidorów ze skórki może być prostsze niż myślisz. Znany wielu osobom sposób z zastosowaniem wrzątku nie jest jedyną skuteczną techniką. Okazuje się, że i bez gorącego płynu doskonale sobie poradzimy.
Skórka pomidorów mają twardą skórkę
Choć skórka pomidora jest jadalna, nie zawsze chcemy ją w naszych potrawach. Zwłaszcza dania przygotowywane dla małych dzieci powinny być jej pozbawione. Co jednak, gdy nie mamy ochoty na mozolne sparzanie i ściąganie zewnętrznej warstwy warzywa?
Z pomocą przyjdzie nam mikrofalówka. Umyte pomidory przed włożeniem wystarczy pozbawić szypułki i naciąć na krzyż na przeciwległym końcu. Po minucie pracy urządzenia na pełnej mocy wyjmiemy z niego warzywo, którego skórka wręcz sama odejdzie.
Obieranie pomidorów ze skórki nie zawsze jest konieczne
Nie każda kuchnia wyposażona jest w mikrofalówkę. Jej brak jednak wcale nie oznacza konieczności korzystania z tradycyjnej metody obierania warzywa. Możemy też pozbyć się zewnętrznej warstwy, ścierając pomidora na tarce do jarzyn. Wystarczy zadbać o takie poprowadzenie procesu, by skórka pozostała nam w dłoni.
W zupach kremach czy sosach z kolei często dobrym rozwiązaniem jest blendowanie składników. W tym przypadku z obierania pomidorów ze skórki tez możemy zrezygnować — jej kawałki będą niewyczuwalne.
Pomidory na przecier nie wymagają obierania
Przetwór sporządza się ze świeżych warzyw. Ponieważ ich gotowanie sprawia, że skórka się oddziela — i można ją potem z łatwością oddzielić przy pomocy sita — obieranie pomidorów ze skórki również tym razem nie będzie konieczne.
Na naszej stronie znajdziecie niezawodne sposoby na wykorzystanie pomidorów. Sprawdźcie jak rozrobić z nich prosty, trójskładnikowy sos , który może stanowić bazę wielu dań. Ten przepis na domowy ketchup też ma szansę przypaść wam do gustu.