Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do ciasta drożdżowego zawsze podchodziłam, jak pies do jeża. Przepis bez wyrabiania zmienił wszystko

Do ciasta drożdżowego zawsze podchodziłam, jak pies do jeża. Przepis bez wyrabiania zmienił wszystko

Ciasto drożdżowe
Screen z filmu na kanale YouTube Orchideli

Ciasto drożdżowe zawsze wydawało mi się trudne do zrobienia i pracochłonne. Jednak gdy spróbowałam przepisu na placek bez wyrabiania, który nie musi godzinami wyrastać, zmieniłam zdanie. Teraz latem przygotowuję je bardzo często, zwykle z owocami sezonowymi i lukrem. Mojej rodzinie bardzo smakuje ta wersja.
 

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami

Nigdy nie miałam dość czasu i cierpliwości, by przygotować ciasto drożdżowe. Wolałam szybszą babkę czy biszkopt. Aż pewnego dnia znalazłam przepis na ciasto drożdżowe, które wystarczy wymieszać łyżką. Na dodatek nie wymaga ono dwukrotnego wyrastania, co jeszcze bardziej skraca czas przygotowania. Wersja drożdżowego placka z owocami, jest naprawdę godna polecenia. Zwłaszcza latem, gdy bez problemu można kupić różne, sezonowe owoce. 

Składniki:

  • 500 g ulubionych owoców letnich
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 200 g cukru
  • 820 g mąki pszennej
  • 5 dużych jaj
  • 200 g oleju rzepakowego
Kucharz pokazał, jak robi letni barszcz. Padniecie, gdy zobaczycie czym zastąpił buraki

Jak upiec znakomite ciasto drożdżowe? Koniecznie dodajcie owoce

Wszystkie produkty doprowadzam do temperatury pokojowej. Do dużej miski przesiewam mąkę pszenną. Dodaję do niej roztrzepane jaja, wsypuję cukier i wrzucam pokruszone drożdże.

Wlewam też olej oraz ciepłe mleko. Nie mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 2,5 godziny. Dopiero po upływie tego czasu łączę ze sobą składniki. Masę przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta drożdżowego układam wybrane owoce, delikatnie wciskając je do środka. Wstawiam blachę do zimnego piekarnika, po czym nastawiam temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 40-45 minut i wyjmuję od razu po zakończeniu przyrządzania.

Jak podać ciasto drożdżowe z owocami?

Wypiek po przestudzeniu polecam polać lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i mniej więcej 2 łyżek zimnej wody. Nakładam go przy pomocy łyżki, więc musi mieć taką konsystencję, by był w stanie z niej spłynąć.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na domowe wypieki na słodko. Oprócz ciasta drożdżowego polecam smakowity chlebek bananowy, który pozwoli wam wykorzystać dojrzałe owoce. Być może skusi was też sprawdzona receptura na ciasto zebra.

Ciasto drożdżowe lepsze z owocami.png
canva/Darius Dzinnik