Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na domowy ketchup. Zapomnij o kupowaniu go w sklepie

Prosty patent na domowy ketchup. Zapomnij o kupowaniu go w sklepie

Domowy ketchup - prosty przepis
canva/Nikolay_Donetsk

Domowy ketchup jest znakomitym przetworem z pomidorów. Dzięki pełnej aromatycznych przypraw recepturze uzyskacie sos o niebo lepszy niż kupowany w sklepie. Nie będzie zawierał zbędnych dodatków i wzmacniaczy smaku, a mimo to doskonale sprawdzi się w niejednym daniu. Koniecznie spróbujcie.

Jeśli nie wiecie, co zrobić z nadmiarem pomidorów, warto wypróbować prosty przepis na domowy ketchup. Pyszny sos z sezonowego warzywa z powodzeniem można zamknąć w słoikach i cieszyć się jego smakiem jeszcze przez długi czas.

Przepis na znakomity domowy ketchup

Składniki:

  • 4 kg okrągłych pomidorów

  • 2 średnie cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 5 łyżek octu jabłkowego

  • 2 laski cynamonu

  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka goździków (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • 6-7 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrytolu

  • 1 płaska łyżka soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić domowy ketchup? Znamy patent na aromatyczny sos do słoików

Pomidory myjemy i kroimy je w ósemki, jednocześnie usuwając twarde, zielone części. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny, siekamy je. Do małego garnka wlewamy ocet, wsypujemy przyprawy w kawałku i doprowadzamy do wrzenia.

Przykrywamy garnek i zdejmujemy go z ognia. Odstawiamy na pół godziny, po czym odcedzamy aromatyczny ocet. W międzyczasie w większym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, a pod koniec wrzucamy czosnek.

Dodajemy również pomidory. Wsypujemy pieprz cayenne oraz cynamon i mieszamy. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Wlewamy przecedzony ocet i gotujemy jeszcze przez 30-40 minut.

Gęstą pulpę warzywną przenosimy na sito o bardzo drobnych oczkach i przecieramy do większej miski. Przecier ponownie zagotowujemy, słodzimy go i solimy połową porcji przypraw. Mieszamy i sprawdzamy smak domowego ketchupu. Doprawiamy dalej, jeśli uznamy, że to konieczne.

Gotujemy całość do czasu, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. Gorący wyrób przenosimy do czystych, wyparzonych słoików o dopasowanych pokrywkach. Pozbywamy się pęcherzyków powietrza i zakręcamy je. Wystudzony domowy ketchup można przechowywać przez miesiąc w lodówce. Warto go dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku.

Po inne pomysły na wykorzystanie pomidorów zajrzyjcie na naszą stronę. Sezonowe warzywo możecie wykorzystać m.in.do zrobienia sosu do gołąbków albo do lekkiego warzywnego leczo.

Domowy ketchup jest znakomity
canva/5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: