Colesław był zbyt ciężkostrawny dla Ireny. Zmieniła trochę skład i teraz zajada tę surówkę 2 razy w tygodniu
Surówka Colesław do lekkich nie należy. Irena robi ją jednak bez majonezu i śmietany, a cebulę zastępuje innym, łagodniejszym w smaku warzywem. Spróbowałam jej przepisu i byłam zachwycona. Sprawdźcie koniecznie — ten pełen smaku dodatek nie ma sobie równych.
Przepis na surówkę colesław bez nabiału
Dodawanie majonezu czy śmietany do surówki powoduje, że jest ona cięższa niż gdyby skorzystać z jogurtu czy sosu na bazie oliwy z oliwek. W surówce Colesław dla niektórych kłopotliwa bywa też surowa cebula.
Irena rozwiązała te problemy, wzbogacając kompozycję kapusty i marchewki o świeży szczypiorek, a całość polała klasycznym francuskim sosem winegret. Wyszło naprawdę pysznie i lekko.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 pęczek szczypiorku
- koperek
- 20-30 ml oliwy z oliwek
- 10 ml soku z cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić lekką surówkę Colesław? Zapomnijcie o nabiale
Kapustę szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Posypujemy solą, a następnie ugniatamy delikatnie. Odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o większych oczkach.
Z kapusty odlewamy sok, który się uwolnił i dodajemy marchewkę. Wrzucamy też posiekany szczypiorek i koperek. Dokładnie mieszamy warzywa, a następnie łączymy je z sosem sporządzonym z soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu oraz oliwy z oliwek.
Jak podać surówkę Colesław bez nabiału?
Lekki warzywny dodatek sprawdzi się zarówno do mięs pieczonych, jak i grillowanych. Pasuje również do ryb, pulpetów warzywnych oraz wegetariańskich kotletów jajecznych.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne surówki. Wypróbujcie koniecznie soczystą kompozycję na bazie z kapusty pekińskiej. Być może skusi was też sycąca surówka z czerwoną fasolą.