Smakosze.pl Dieta Ten sprzęt kuchenny nadaje się tylko do wyrzucenia. Jest szkodliwy dla zdrowia
Canva/Hobi industri

Ten sprzęt kuchenny nadaje się tylko do wyrzucenia. Jest szkodliwy dla zdrowia

12 czerwca 2023

Kupiłeś może ostatnio łyżkę do spaghetti? Koniecznie sprawdź, czy nie posiadasz sprzętu opisanego poniżej. Jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie komunikat, w którym ostrzega przed używaniem felernej łyżki.

GIS wydał komunikat dotyczący szkodliwego sprzętu

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę w wyniku, której stwierdzono niezgodność, która polega na “migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością”. Aminy, o których wspomniano w komunikacie są szkodliwe dla zdrowia. Nie mogą znajdować się w żywności.

Główna Inspekcja Sanitarna przekazała konkretne dane, które dotyczą łyżki do spaghetti:

  • Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
  • Numer partii: 5403512
  • Kod kreskowy: 8435545735124
  • Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu

Łyżka z aminami wycofywana ze sklepów

Jak przekazała Główna Inspekcja Sanitarna, łyżka do spaghetti, która zawiera szkodliwe dla zdrowia aminy, jest wycofywana właśnie ze sprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Jednocześnie Sanepid apeluje, by konsumenci pod żadnym pozorem nie używali skażonej łyżki.

Warto wyjaśnić, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne to związki, które mogą znajdować się w produktach, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Oprócz tego mogą występować w materiałach opakowaniowych. Niektóre z tych substancji zostały uznane za Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem, za substancje, które powodują raka u człowieka.

Substancja rakotwórcza w łyżkach

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej wszelkie wyroby i materiały z tworzyw sztucznych, które wykorzystuje się do kontaktu z żywnością, nie mogą uwalniać tych szkodliwych związków. Najczęściej pod kątem zawartości szkodliwych amin bada się takie produkty jak: łyżki, widelce, łopatki, chochle oraz ubijaki.

Warto sprawdzić, czy niedawno zakupiona łyżka do spaghetti nie jest produktem, przed którym ostrzega Główna Inspekcja Sanitarna. Pamiętajmy, że nie możemy używać takiego produktu do kontaktu z żywnością. Jest on wycofywany z obrotu. Pisaliśmy o ostrzeżeniu GIS, które dotyczyło skażonej żywności. Radziliśmy, by nie używać innego skażonego sprzętu w kuchni.

łyżki
Canva/Billion photos

Źródło: gov.pl

Zapomnij o zwiędniętych liściach. Kucharz pokazał, jak przedłużyć świeżość sałaty
Poszli do baru mlecznego w Gdańsku. Nie tego się spodziewali
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy