Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Tik tokerka ugotowała obiad za 3.36 zł. Internauci biją brawo, ale mają 1 wątpliwość
fot. tiktok.com/marchewa92; Canva

Tik tokerka ugotowała obiad za 3.36 zł. Internauci biją brawo, ale mają 1 wątpliwość

8 maja 2024

Stary dowcip grzybiarzy powiada, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz w życiu. Podobne wątpliwości mieli obserwujący, kiedy tiktokerka zabrała ich z kamerą na przechadzkę po łące, by ugotować tanią zupę z dziko rosnących roślin. Chwasty są w końcu jadalne i bardzo zdrowe, ale tylko niektóre.

Nietypowy obiad

Jesteś przed wypłatą i nie masz co włożyć do gara? Korzystaj z darów natury! Chodź ze mną wyczarować z tego obiad – zachęca tiktokerka Marchewa92, pokazując miskę nazbieranych w polu chwastów.

Podpisana na swoim koncie jako „Marchewa, królowa promek” tiktokerka tym razem nie polowała na żadne. W zamian udała się „w teren”, by produkty na zupę nazbierać na łące. Dokupiła do nich tylko dwa produkty.

zupa z chwastów
fot. Canva
Koperek będzie świeży nawet przez 3 miesiące, jak zaczniesz przechowywać go w ten sposób. Mało kto go zna

Zupa z polnych ziół

Marchewa zbiera więc do miski zioła, które nadają się na zupę . Nożyczkami ucina listki kilku powszechnie występujących, choć nie zawsze oczywistych produktów. W jej miseczce znalazły się więc szczaw , pokrzywy , mniszek lekarski , szczypiorek i… stokrotki . Dodaje też, że nie wie, gdzie można urwać czosnek niedźwiedzi – choć tu odpowiedź jest prosta: na własnej działce, gdyż w pozostałych miejscach roślina ta objęta jest ochroną.

W domu Marchewa przygotowuje zupę , do której dokupiła tylko dwa produkty: ziemniaki i gęsty jogurt . Całość kosztowała ją więc niewiele ponad trzy złote. Kucharka zaleca namoczenie stokrotek na później, porządne wymoczenie pozostałych składników i ugotowanie ich z pokrojonymi w kostkę obranymi ziemniakami. Przepis wieńczy łyżka jogurtu i ozdoba w postaci jadalnych stokrotek.

Czy na pewno ta zupa jest tylko na gorszy czas? Przecież ta zielenina jest bardzo zdrowa – zapewnia tiktokerka.

Zbierać trzeba umieć

Nie wszyscy jednak podzielają entuzjazm Marchewy, co widać w komentarzach. Widzowie jej filmiku wyrażają obawy, czy sami zebraliby rzeczywiście jadalne produkty .

Z moimi zdolnościami zerwałabym barszcz Sosnowskiego – zauważa jedna.

I wtedy ktoś myli liście czosnku niedźwiedziego z liśćmi konwalii – przewiduje kto inny.

Ja ostatnio zrobiłam zupę z chrabąszczy majowych. Polecam!!! – ironizuje kolejna osoba.

Choć szczaw, mniszek lekarski czy pokrzywa to bardzo łatwe do rozpoznania rośliny, internauci mają trochę racji. Bez żadnej znajomości produktów występujących dziko lepiej z dystansem podchodzić do własnych znalezisk – o czym przekonało się choćby wielu grzybiarzy. Z drugiej strony – Marchewa ma rację, a zupa za trzy złote rzeczywiście jest możliwa.

Wypróbuj też przepis na pierogi ze szpinakiem i sposób na przechowywanie koperku .

zupa z roślin
fot. Canva
Największy błąd jaki można popełnić gotując rosół. Eksperci mówią “nie” popularnej w Polsce metodzie
Kładę ugotowany makaron na patelnię i zalewam tą mieszanką. Ten obiad jeszcze mi się nie znudził
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy