Smakosze.pl Porady Tłumy ruszyły do lasów i wynoszą kosze grzybów. W tych regionach jest teraz największy wysyp
Canva/Africa images

Tłumy ruszyły do lasów i wynoszą kosze grzybów. W tych regionach jest teraz największy wysyp

30 czerwca 2023

Jest bardzo ciepło, a w niektórych regionach Polski spadły obfite deszcze. Nic więc dziwnego, że już w czerwcu w lasach pojawiły się grzyby. W niektórych regionach jest ich naprawdę dużo. Warto więc wybrać się na pierwsze zbiory.

Grzybiarzu, jedź na Podkarpacie

Po fali upałów, w końcu zaczęło padać. Deszcz i ciepłe powietrze sprzyjają grzybom, które rosną w polskich lasach na potęgę. Z tej informacji zapewne cieszą się wszyscy smakosze grzybów i grzybiarze. Wysyp w lasach- oznacza dla nich wyprawę z koszem do lasu.

Zwykle grzybiarze mają swoje miejsca, w których mogą liczyć na wspaniałe okazy. Jednak podpowiadamy, że na Podkarpaciu wyjątkowo obrodziło w grzyby. W tym regionie intensywnie padało, a efektem jest urodzaj grzybów.

Ta praktyka jest bardzo częsta w Biedronce. Dyskont otrzymał za nią ogromną karę

A może w Karkonosze? Grzyby czekają!

Grzyby rosną na potęgę również w Karkonoszach. Pamiętajmy, żeby nie wybierać się na grzybobranie na terenie parków narodowych. Jednak poza parkami- grzyby również rosną. Tam można śmiało udać się na grzybobranie.

Grzybów warto też szukać w olsztyńskich lasach. Jednak pamiętajmy, żeby nie wchodzić po grzyby w uprawy leśne. Za zniszczenia możemy zostać ukarani karą grzywny. Grzyby znajdziemy w zacienionych miejscach. Nie wchodźmy też w ostoje zwierzyny i na tereny wojskowe. Tam też występuje zakaz zbieranie grzybów.

Grzyby, czy warto je jeść?

Grzyby głównie jemy dla ich smaku. Możemy wykorzystać je do przygotowania sosów, zup, jajecznicy, czy farszu do pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele. Grzyby bogate są w witaminy z grupy B. Zawierają też żelazo, wapń, fosfor, selen i sole magnezu.

Jedzenie grzybów chroni nasze serce i zapobiega nowotworom. Wzmacniają układ odpornościowy i zawierają przeciwutleniacze. Wzmacniają układ kostny i zapobiegają cukrzycy. Pisaliśmy o mandatach za zbieranie grzybów. Informowaliśmy o sprzedaży trujących grzybów.

grzyby
Canva/Malykelexa

Źródło: onet, pl, eska.pl

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Kucharz zwraca uwagę na 1 detal, tylko nieliczni o tym pamiętają
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy