Smakosze.pl Przepisy To ciasto bez pieczenia robię z 5 składników. Całość zajmuje mi 20 minut, prościej się już nie da
Fot. YouTube/Happy Foods Tube

To ciasto bez pieczenia robię z 5 składników. Całość zajmuje mi 20 minut, prościej się już nie da

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasto, którego przygotowanie zajmuje 20 minut? To możliwe z tym przepisem. Bez pieczenia, bez skomplikowanych receptur, po prostu sama przyjemność. Nie wierzysz? Sprawdź sama poniżej.

Najlepszy sposób na szybkie ciasto

Ciasto , które chce ci zaprezentować, to ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie jest szybkie, do tego deser wychodzi za każdym razem. Złóż poszczególne warstwy i wstaw całość do lodówki. To wszystko, więcej nie trzeba.

Deser ma doskonały smak i na pewno podpasuje każdemu smakoszowi, który potrafi docenić wyjątkowe smakołyki. Zresztą przekonasz się o tym, kiedy zobaczysz, jak szybko znikają kawałki. A w dodatku poproszą o dokładkę, a to zawsze oznacza pozytywną opinię.

krem do ciasta.jpg
Fot. YouTube/Happy Foods Tube
W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej

Tylko 5 składników

Potrzebnych składników, jak już wiesz, jest niewiele. W dodatku są tanie i łatwo dostępne. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Zobacz, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowanie deseru. Podobny przepis znajduje się w serwisie YouTube na kanale Happy Foods Tube , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g budyniu waniliowego (przygotowanego wcześniej wg przepisu na opakowaniu)
  • 100 g herbatników maślanych i 100 g herbatników kakaowych
  • 150 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis na ciasto bez pieczenia

Do miski wsyp cukier puder oraz włóż masło. Połącz składniki za pomocą miksera. Następnie dodaj przygotowany wcześniej i przestudzony budyń. Składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę, wtedy krem wyjdzie gładki.

Spód keksówki wyłóż maślanymi herbatnikami. Następnie nałóż na nie odrobinę kremu. Przykryj go kolejnymi herbatnikami i powtarzaj czynność. Powinnaś uzyskać 4 warstwy herbatników, każdą przykrytą warstwą kremu.

Kilka herbatników rozgnieć na drobne okruchy. Czekoladę zetrzyj na małych oczkach tarki. Okruchy ciasteczek oraz czekolady wymieszaj ze sobą.

Mieszanką ciastek i czekolady posyp ciasto . Przykryj  je folią spożywczą i pozostaw je na całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto jest gotowe, wystarczy pokroić na kawałki i podawać na deser. Sprawdź przepis na doskonałą zupę oraz dowiedz się, co dodać do kotletów mielonych, aby były jeszcze lepsze .

ciasto bez peiczenia 2.jpg
Fot. YouTube/Happy Foods Tube
Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz
Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy