Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz
Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.
Doskonała zupa na wiosnę
Ta zupa to moje największe odkrycie tej wiosny. Po raz pierwszy poczęstowała mnie ją znajoma. Myślałem, że przygotowała swój specjał, czyli flaczki. Po spróbowaniu okazało się, że nie ma w niej ani grama mięsa, bo pomimo wyglądu jest przygotowana z samych warzyw.
Dzięki takim składnikom sprawdzi się wiosenny obiad dla całej rodziny. W dodatku jest lekka i nikt nie wyjdzie od ciebie głodny. Na szczególną uwagę zasługuje jeden składnik, który zdradzę ci w dalszej części artykułu. To właśnie on stanowi postawę tego dania.
Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiegoTego składnika nie może zabraknąć
Wyjątkowym składnikiem tej zupy są boczniaki. Obecnie są dostępne w każdym większym markecie, więc nie będziesz miała problemów z ich zakupem. Boczniaki są pełne wartościowych składników odżywczych oraz białka i stanowią świetną alternatywę dla mięsa. Inspirację dla tego przepisu oraz zdjęcia zaczerpnęliśmy z kanału YouTube Michał Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 l wody
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 1 cebula
- ¼ selera
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- kawałek zielonej części pora
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- mielona papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- 20 g koncentratu pomidorowego
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na flaczki bez mięsa
Umyte i osuszone boczniaki pokrój w cienkie paski. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Następnie zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki.
Umytego pora drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Obrane ząbki czosnku oraz imbir drobno posiekaj.
Do garnka wlej olej. Zeszklij w nim cebulę oraz pora. Kiedy się zarumienią wsyp starte warzywa oraz czosnek i imbir. Podsmażaj je do momentu uzyskania miękkości.
Całość dopraw pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Wsyp odrobinę gałki muszkatołowej i czerwonej papryki. Dołóż koncentrat pomidorowy, wsyp boczniaki i wymieszaj składniki.
Wlej wodę i doprowadź całość do wrzenia. Na koniec wsyp majeranek, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Potem pozostaje już tylko podać zupę i patrzeć, jak szybko znika. To znak, że smakuje.
Sprawdź przepis na tani obiad oraz zobacz, co oferuje włoska restauracja.