Smakosze.pl Przepisy To ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia

To ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

4 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na borówki zaczyna się na początku lipca. Właśnie dlatego musisz poznać przepis na doskonały deser. Ciasto z borówkami, jakie z niego zrobisz, zachwyci wszystkich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wielu twierdzi, że jest lepsze niż z najlepszych cukierni.

Owoce sezonowe najlepsze na ciasto

Letnie miesiące to gratka dla wszystkich tych, którzy kochają sezonowe owoce . Ryneczki i targowiska są wtedy po brzegi wypełnione truskawkami, malinami i innymi owocami. Jednym z nich są borówki, na które sezon rozpoczyna się właśnie teraz.

A to dobry pretekst, aby z tego owocu przyrządzić doskonałe ciasto . Zachwyca ono nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Zrób je koniecznie z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu i o jego doskonałości przekonaj się sama.

masa.jpg
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia
Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patent

Borówki i składniki na ciasto

Smak ciasta bierze się przede wszystkim z borówek, które nadadzą mu słodyczy i soczystości. Potrzebne są także składniki, z których przygotujesz ciasto. Znajdziesz je wraz z gramaturami na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później upiecz z nich ciasto z borówkami. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Bombowa Kuchnia , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 150 g borówek
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • ½ szklanki oleju
  • sól

Przepis na ciasto z borówkami

Do miski wsyp mąkę oraz trzy łyżki cukru. Wsyp także cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj pięć żółtek oraz masło. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto. ⅓ ciasta oddziel i umieść je w lodówce.

Większy kawałek rozwałkuj i przyłóż do prostokątnej foremki. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę. Do miski wlej pięć białek i ubij je ze szczyptą soli za pomocą miksera na pianę. Wsyp ¾ szklanki cukru oraz zawartość dwóch opakowań budyniu. Wlej olej i ponownie wymieszaj składniki.

Umyte borówki oprósz w mące i ułóż je na podpieczonym spodzie ciasta. Wyłóż na nią masę z białek i równomiernie ją rozprowadź. Mniejszy kawałek z lodówki zetrzyj na tarce, a powstałymi wiórkami obsyp wierzch ciasta. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ostudzone krój na kawałki i podawaj rodzinie. Sprawdź przepis na inny doskonały deser oraz zobacz, jak zrobić placki z cukinii .

borówki.jpg
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy