Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam ciastka na blasze i zalewam popularnym napojem. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.07.2024 21:22

Układam ciastka na blasze i zalewam popularnym napojem. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

ciasto bez pieczenia
fot. facebook.com/cookrate.polska

Jak przyspieszyć przygotowanie deseru? Oczywiście, użyć półproduktów. W tym przepisie gotowe ciastka i słodki napój zmieniamy w niezwykły słodki nie-wypiek, który z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkości.

Ciasto bez pieczenia

Choć na codzień wydaje nam się, że nie ma bardziej polskiego deseru niż Wedlowskie delicje szampańskie, tak naprawdę to rozpowszechnione na świecie ciastka. Niedługo będą obchodzić stulecie swoich narodzin, a powstały w Anglii, gdzie do dziś nazywa się je ciastkami Jaffa. Nazwa ta bierze się zaś od Jafy, która dziś jest dzielnicą Tel-Awiwu, a która znana jest na świecie jako marka pomarańczy. 

Drugim, również zaskakująco tradycyjnym elementem tego szybkiego pomarańczowego ciasta bez pieczenia jest napój Fanta. Ten z kolei kojarzymy z amerykańskim koncernem Coca-cola, który produkuje go i sprzedaje na całym świecie od lat. Fanta powstała jednak w Niemczech w czasie wojny jako zamiennik coli, którą Amerykanie przestali sprzedawać w ramach wojennych sankcji. Obecna pomarańczowa formuła powstała zaś w latach 50. we Włoszech.

ciasto o smaku fanty
fot. facebook.com/cookrate.polska
Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

Ciasto z fantą

Ciasto, które prezentujemy, choć wygląda niezwykle nowatorsko, jest więc ucieleśnieniem tradycji. Powiedzmy, tradycji w nowej odsłonie, bo czy widział kto kiedy, by z fanty robić krem lub budyń? Podobny przepis znajdujemy na kanale Cookrate Polska. W naszym występują delicje, które pod różnymi markami można znaleźć w polskich sklepach.

Składniki

  • 2 paczki delicji pomarańczowych
  • ½ l fanty pomarańczowej
  • 300 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml oleju roślinnego

Ciasto z delicjami

Na płaskim talerzu lekko namaczamy delicje, zanurzając je w cienkiej warstwie fanty. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka biszkoptową warstwą do dołu, by uzyskać równomierną, gęstą warstwę zbliżoną do tortowego spodu

W misce mieszamy mascarpone, dodajemy kremówkę i cukier puder. Ubijamy mikserem na puszystą, sztywną masę. W rondelku podgrzewamy fantę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do zgęstnienia. Masę śmietankową dzielimy na połowy. Pierwszą wykładamy na delicje i rozprowadzamy, wyrównując powierzchnię. Wylewamy na nią połowę budyniu z fanty i rozprowadzamy na równą warstwę albo mieszamy wykałaczką, by wraz z białym kremem utworzyła fantazyjne wzory. 

Czynność powtarzamy z drugą połową kremu i pozostałą częścią fanty. Powierzchnię ciasta wyrównujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z olejem roślinnym i mieszamy na jednolitą masę. Po lekkim przestudzeniu wylewamy ją na wierzch ciasta. Wierzch można udekorować według uznania, by jeszcze dodać słodyczy do deseru. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia z dwóch składników i doskonałą, lekką surówkę z ogórka według Heni Foks.

nakładanie masy z fantą
fot. facebook.com/cookrate.polska