Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii na obiad? Koniecznie poznaj przepis i na jego podstawie przygotuj fantastyczne danie, które zachwyci każdego smakosza. Sposób nie jest skomplikowany i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj go, a taki obiad podasz nieraz.
Co można zrobić z cukinii na obiad?
Cukinia to doskonałe warzywo, z którego można przygotować wiele smacznych dań. Przepisów i pomysłów z wykorzystaniem tego warzywa jest naprawdę wiele. Jednak najsmaczniejszym i najbardziej zachwycającym sposobem jest ten na faszerowaną cukinię.
Patent jest genialny, a w dodatku nie wymaga wiele poświecenia i umiejętności. Przygotuj taką cukinię na obiad, a domownicy oniemieją z zachwytu i poproszą o dokładkę. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczkiCukinia to podstawa
Niewątpliwe istotnym składnikiem jest cukinia. Ważne są także pozostałe składniki, z których przygotujesz smaczny farsz. To właśnie on tworzy i gwarantuje obłędny smak całego dania. Wszystkie potrzebne produkty umieszczono na liście poniżej. Przygotuj je, a później zrób z nich obłędnie dobry obiad. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kulinarik kenner, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 młode ziemniaki
- 3 łyżki kaszy
- 150 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml wody
- pieprz
- sól
Przepis na faszerowaną cukinię
Cukinie dokładnie umyj, a następnie każdą z nich przekrój, dzieląc ją na trzy części. Następnie za pomocą łyżki wydrąż środki każdej części. Do miski wsyp nieugotowaną kaszę oraz włóż mielone mięso. Cebulę pokrój na kawałki, a następnie zblenduj ją i dodaj do mięsa. Umytą natkę pietruszki posiekaj i razem z pieprzem solą, mieloną paprykę wsyp do miski. Dodaj także łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj wszystkie składniki na jednolity farsz.
Wypełnij nim wydrążone kawałki cukinii. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na patelni. Następnie ustaw na nich faszerowane warzywo. Do miski wlej wodę i dodaj łyżkę przecieru. Wymieszaj składniki, a kiedy się połączą, zalej nimi cukinie. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną. Gotowe danie podawaj na obiad i podziwiaj jak szybko znika z talerzy. Sprawdź, ile grzyby kosztują w tym roku oraz poznaj danie z makaronu i jajek.