Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patent
Czy wiesz, że świeżość ciasta drożdżowego można przedłużyć nawet o trzy miesiące? Ten znakomity i podstawowy składnik wielu przysmaków będziesz miała już zawsze pod ręką i nie stracisz czasu na jego przygotowanie. Sposób jest banalnie prosty.
Ciasto drożdżowe, czyli składnik wielu przysmaków
Ciasto drożdżowe jest podstawą wielu słodkich i słonych przysmaków. Teraz będziesz mogła przygotować je niemal od ręki, nie poświęcając czasu na zagniecenie ciasta. Wystarczy, że za jednym razem przyrządzisz większą porcję i odpowiednio ją przechowasz.
Sposób jest banalnie prosty, a przede wszystkim skuteczny. Ciasto w żaden sposób nie ucierpi, a przy okazji jego świeżość będzie zachowana na długo.
Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoCzy ciasto drożdżowe można mrozić?
Najlepszym sposobem długiego przechowywania żywności jest jego mrożenie. Jeżeli chodzi o takie produkty jak mięso, czy warzywa to nie ma problemu. A jak jest w przypadku ciasta drożdżowego? Czy je również można mrozić?
Odpowiedź jest jednoznaczna - ciasto drożdżowe można mrozić. I to zarówno na surowo jak i po upieczeniu. Należy zachować tylko odrobinę uwagi. Surowe ciasto można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie przez 3 miesiące. Pamiętaj także, aby nigdy nie zamrażać ponownie ciasta, ponieważ negatywnie wypłynie to na zdrowie. Poniżej znajduje się instrukcja, z której dowiesz się, jak odpowiednio zamrozić ciasto.
Jak mrozić ciasto drożdżowe?
Mrożenie ciasta drożdżowego jest bardzo proste. Jeżeli masz surowe ciasto, podziel je na kilka mniejszych części i uformuj z nich kule. Następnie każdą z nich przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub foliowego worka. Dokładnie zamknij opakowanie, a następnie umieść je w zamrażalniku. Pamiętaj, że w takiej formie możesz przechowywać je przez maksymalnie przez 3 miesięcy.
Mrożenie upieczonego ciasta drożdżowego różni się nieco od surowego. Najlepiej zamrozić je, zaraz po upieczeniu, ale nie kiedy ciasto jest jeszcze gorące. Dlatego poczekaj aż wystygnie, a następnie przełóż je do szczelnego opakowania i zamróź. Dzięki tej metodzie ciasto będzie wyglądać i smakować dokładnie tak samo, jak przed zamrożeniem. Sprawdź, jak gotować fasolkę szparagową oraz poznaj przepis na szybki obiad.