Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patent
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_c067752a6a.jpg)
Czy wiesz, że świeżość ciasta drożdżowego można przedłużyć nawet o trzy miesiące? Ten znakomity i podstawowy składnik wielu przysmaków będziesz miała już zawsze pod ręką i nie stracisz czasu na jego przygotowanie. Sposób jest banalnie prosty.
Ciasto drożdżowe, czyli składnik wielu przysmaków
Ciasto drożdżowe jest podstawą wielu słodkich i słonych przysmaków. Teraz będziesz mogła przygotować je niemal od ręki, nie poświęcając czasu na zagniecenie ciasta. Wystarczy, że za jednym razem przyrządzisz większą porcję i odpowiednio ją przechowasz.
Sposób jest banalnie prosty, a przede wszystkim skuteczny. Ciasto w żaden sposób nie ucierpi, a przy okazji jego świeżość będzie zachowana na długo.
![drożdze.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/drozdze_4417cae190.jpg)
Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Najlepszym sposobem długiego przechowywania żywności jest jego mrożenie. Jeżeli chodzi o takie produkty jak mięso, czy warzywa to nie ma problemu. A jak jest w przypadku ciasta drożdżowego? Czy je również można mrozić?
Odpowiedź jest jednoznaczna - ciasto drożdżowe można mrozić. I to zarówno na surowo jak i po upieczeniu. Należy zachować tylko odrobinę uwagi. Surowe ciasto można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie przez 3 miesiące. Pamiętaj także, aby nigdy nie zamrażać ponownie ciasta, ponieważ negatywnie wypłynie to na zdrowie. Poniżej znajduje się instrukcja, z której dowiesz się, jak odpowiednio zamrozić ciasto.
Jak mrozić ciasto drożdżowe?
Mrożenie ciasta drożdżowego jest bardzo proste. Jeżeli masz surowe ciasto, podziel je na kilka mniejszych części i uformuj z nich kule. Następnie każdą z nich przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub foliowego worka. Dokładnie zamknij opakowanie, a następnie umieść je w zamrażalniku. Pamiętaj, że w takiej formie możesz przechowywać je przez maksymalnie przez 3 miesięcy.
Mrożenie upieczonego ciasta drożdżowego różni się nieco od surowego. Najlepiej zamrozić je, zaraz po upieczeniu, ale nie kiedy ciasto jest jeszcze gorące. Dlatego poczekaj aż wystygnie, a następnie przełóż je do szczelnego opakowania i zamróź. Dzięki tej metodzie ciasto będzie wyglądać i smakować dokładnie tak samo, jak przed zamrożeniem. Sprawdź, jak gotować fasolkę szparagową oraz poznaj przepis na szybki obiad.
![zamrażarka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zamrazarka_f92bf7f9f4.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![ciasto z bitą śmietaną i wisienką](https://images.iberion.media/images/origin/wiezinka_na_torcie_ee09a36b56.jpg)
![banany](https://images.iberion.media/images/origin/banany_6459ef2285.jpg)
![mielone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/Wsyp_do_masy_na_mielone_wymieszaj_i_poczekaj_15_minut_Kotlety_beda_puszyste_i_cudownie_soczyste_e29cd0d264.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_c7f206a2cb.jpg)
![krojenie pora](https://images.iberion.media/images/origin/por_8ba1d80309.jpg)
![banan, płatki owsiane jabłko](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_e6b9e62a1b.jpg)
![faszerowania cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_856f91e732.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_015869fb88.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_417c5d1381.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_f8f3989cdd.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_1e710eac21.jpg)
![muszki na pomidorach](https://images.iberion.media/images/origin/muszki_owocowki_9a8cb335f1.jpg)
![makaron](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_f8ae25a862.jpg)
![fasolka szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_15bc68646d.jpg)
![smażone pieczarki](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarku_1c00381f6c.jpg)
![cytryny](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_01_T183532_480_f59f876b7c.jpg)
![Fot. Shutterstock/tomeqs](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_6784a07cd0.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_cec39f4246.jpg)
![Pomidory w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Pomidory_4d851910bc.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)