To ciasto z każdego zrobi olimpijczyka. Krem to hit nad hitami
Za wyniki sportowców stoją nie tylko treningi, ale i dieta. W niej nie może zabraknąć również deserów. Dlatego poznaj przepis na ciasto olimpijskie i przygotuj je na deser. Obłędny smak zachwyci każdego i aż będzie się chciało pójść poćwiczyć.
Ulubione ciasto olimpijczyków
Mamy powody do dumy. Nasi sportowcy na Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu prezentują naprawdę wysoki poziom. Zdobywają medale nie tylko indywidualnie, ale i drużynowo. Wyczyny Aleksandry Mirosław we wspinaczce sportowej, czy wygrana polskich siatkarzy z reprezentacją Stanów Zjednoczonych zachwycają wszystkich.
Za takimi sukcesami muszą stać nie tylko godziny ciężkich treningów, ale i dieta. W niej mogłoby znajdować się na przykład ciasto olimpijskie, które jest ulubionym deserem wielu łakomczuchów. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis, bo nawet jeżeli nic nie trenujesz, od pierwszego kęsa potrzebujesz potrzebę poćwiczenia.
Co będzie ci potrzebne?
Ciasto olimpijskie jest mocno czekoladowe, jednak to za sprawą kremu smakuje tak doskonale. W dodatku znajdą się w nim również nuty kawowe. Do jego przygotowania potrzebne będą więc nie tylko składniki na ciasto, ale też te na krem, którym je przełożysz. Produktów jest kilka, ale nie są słabo dostępne. Wszystkie składniki poznasz, kiedy sprawdzisz listę umieszczona poniżej.
Składniki:
- 170 g gorzkiej czekolady
- 135 g cukru
- 4 jajka
- 120 g masła
- 30 g kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mielonej kawy
- 1 łyżeczka ciepłej wody
Przepis na ciasto olimpijskie
Masło pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Rozpuść je i dodaj roztopioną czekoladę. Wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Do miski wsyp cukier, kawę rozpuszczalną oraz dodaj ekstrakt waniliowy i masło z czekoladą. Wbij jajka i wymieszaj składniki na jednolitą masę. Gdy się połączą, dodaj kakao, sól, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Równomiernie ją rozprowadź, a następnie piecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ciasto przestudź, a następnie przekrój je wzdłuż na pół, aby przełożyć je kremem.
Do miski wlej gorącą wodę i wymieszaj ją z mieloną kawą. Dodaj śmietanę i ubij składniki na sztywną masę. Wsyp cukier puder i wymieszaj. Na jedną część ciasta wyłóż krem i równomiernie ją rozprowadź. Następnie przykryj ją drugą warstwą ciasta. Wierzch możesz przyozdobić czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Schowaj je do lodówki na trzy godziny, a później krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jaki sklep jest najtańszy oraz dowiedz się, jak zrobić ciasto ze śliwkami .