Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj cukinię i wymieszaj z mięsem mielonym. Rodzina będzie błagać o dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.08.2024 11:27

Zetrzyj cukinię i wymieszaj z mięsem mielonym. Rodzina będzie błagać o dokładki

kotlety mielone
Fot. Canva/robert6666

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone, to zrób je z cukinią. Wystarczy zetrzeć to smaczne warzywo i dodać do mięsa. Wyjdzie danie, że palce lizać, które polubi cała rodzina.

Kotlety mielone lepsze niż zwykle

Kotlety mielone są daniem szczególnie lubianym w kuchni polskiej. Smaczne i proste w przygotowaniu często goszczą na naszych stołach. Jednak nawet najlepsze danie czasem może się trochę znudzić. Co robić w takiej sytuacji?

Warto tradycyjny przepis na mielone nieco urozmaicić. Dobrym sposobem na to będzie dodanie startej cukinii do masy mięsnej. To delikatne warzywo o lekko orzechowym smaku nada nowego smaku tradycyjnym mielonym. Kotlety będą soczyste, pulchne i szybko znikną z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety mielone z cukinią. 

cukinia
Fot. Canva/foodphotographer.puglia
Nie porzeczki i dębu. Gessler wrzuca do kiszonych ogórków zupełnie inne liście

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ¼ kg cukinii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od umycia cukinii, osuszenia i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Warzywo posól, wymieszaj i odstaw na chwilę. Następnie do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko i dodaj musztardę.

Mięso wyrabiaj i dodaj odciśniętą z nadmiaru sok startą cukinię. Wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki dokładnie wymieszaj. Wsyp też bułkę tartą, by kotlety lepiej się formowały. Lep nieduże kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 

Mielone z cukinią, czyli soczystość na talerzu

Kotlety mielone z cukinią smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać apetyczny, rumiany kolor. Następnie usmażone kotlety mielone wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z cukinią wyróżniają się soczystością i doskonałym smakiem. 

Są przy tym wilgotne i pulchne. Podaj je z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pasują tu buraczki, fasolka szparagowa lub surówka z sezonowych warzyw. Taki obiad z mięsem mielonym będzie cieszył się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszną zapiekankę na szybki obiad. Podpowiadaliśmy, jakich przedmiotów nie należy czyścić octem

kotlety mielone
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Źródło: doradcasmaku.pl