Smakosze.pl Przepisy To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą
Fot. youtube.com/skutecznietv

To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą

25 grudnia 2024

Upieczenie pysznego ciasta bywa nie lada wyzwaniem. Ale z tym przepisem doskonały deser wychodzi naprawdę ekspresowo. Przez cały rok możemy się cieszyć doskonałymi efektami z prostych i łatwo dostępnych składników.

Szybkie ciasto jak muffinki

To doskonały przepis, kiedy nie mamy czasu, by czekać na ciasto drożdżowe. Nie wymaga on odstawiania ciasta do wyrośnięcia, a efektem jest doskonała i lekka deserowa przekąska. Wystarczy dodać do pieczenia zwykłe mrożone owoce, których – do wyboru do koloru – wiele odmian znajdujemy dziś w sklepach.

Sekretem tego możliwego do osiągnięcia tempa jest to, z jakiej masy robimy nasze ciasto. Używamy mianowicie masy na muffinki. Po prostu zamiast dzielić ciasto na poszczególne babeczki, pieczemy je na jednej blasze.

układanie owoców na cieście
Fot. youtube.com/skutecznietv
Tak uratujesz koszulę i obrus. Plama z czerwonego barszczu zniknie w 15 minut

Ciasto z mrożonymi owocami

Podobny przepis prezentuje Magda na kanale Skutecznie TV, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Autorka określa to ciasto jako „chyba najprostsze i najszybsze ciasto na świecie”.

Składniki

  • 450 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ekstrakt lub aromat waniliowy
  • Paczka owoców mrożonych
  • 30 g masła
  • 40 g cukru
  • Cukier puder do posypania

Pieczemy szybkie ciasto owocowe

W misce łączymy 400 g mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną, brązowy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, a w drugiej – składniki płynne (maślankę, olej, ekstrakt waniliowy). Zawartość w obu miskach mieszamy .

W trzecim naczyniu łączymy ciepłe masło, pozostałe 50 g mąki i 3 łyżki cukru, dodając cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki na ciasto na kruszonkę .

Składniki mokre i sypkie mieszamy w jednej misce i szybko mieszamy. Ciasto powinno być lejące i dość kleiste. Przelewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy mrożone owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na twarogowe bułeczki na śniadanie i ciasto z owoców i twarogu .

przygotowanie ciasta
Fot. youtube.com/skutecznietv
Najgorsze orzechy, jakie można kupić. Dietetyk załamuje ręce
Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy