Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.12.2024 09:23

Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis

surówka
Fot. Canva/Svetlana Kolpakova

Idealna do pieczonych mięs, chrupka, o złożonym smaku. Taka właśnie jest surówka z czerwonej kapusty. I dlatego idealnie sprawdzi się do świątecznego obiadu.

Świąteczna modra kapusta

Zwłaszcza w tradycji śląskiej zakorzenione jest dziś, by czerwoną kapustę nazywać modrą. Choć słowo to oznacza coś niebieskiego lub purpurowego, to właśnie modra kapusta stała się nieodłączną częścią frazy „rolada z kluskami i modrą kapustą”. Jednak warzywo to świetnie odnajduje się także poza tradycyjnym dla regionu na południu Polski zestawieniem.

Zwłaszcza zważywszy doskonały kontrast, który budują miękkie, słodkie buraczki i aromatyczna, a przede wszystkim chrupiąca kapusta. Podkręcona kwasem i orzechami surówka taka genialnie odnajdzie się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, które chętnie serwujemy w święta. Jest też dodatkowym argumentem, by pokusić się o podanie kaczki czy gęsi, których smak podbije.

surówka z czerwonej kapusty
fot. Canva
Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować

Surówka z czerwonej kapusty

Za świąteczny charakter tej surówki odpowiadają suszona żurawina i orzechy włoskie. Można też wzbogacić ją o suszone śliwki. Surówka będzie szybka i łatwa w przygotowaniu, jeśli użyjemy do niej gotowych gotowanych buraków, choć oczywiście doskonałe będą te pieczone, własnej roboty.

Składniki

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 3 małe buraczki
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść suszonej żurawiny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • Na dressing po 1 łyżce oliwy, oleju z orzechów, octu winnego i miodu, sól i pieprz

Sałatka kapuściana na święta

Buraczki, ugotowane lub upieczone, obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Największe owoce żurawiny przekrawamy na połówki, a orzechy podprażamy i siekamy. Składniki mieszamy w misce.

Płynne składniki sosu wlewamy do małego słoiczka. Przyprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy słoik i dokładnie nim wstrząsamy. Kiedy składniki połączą się w emulsyjną masę, wylewamy je do surówki i mieszamy na 15 minut przed podaniem. Obrywamy listki z gałązki tymianku, drobno siekamy i posypujemy surówkę po wierzchu.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe pierogi od Strzelczyka i doskonały, prosty sernik.

czerwona kapusta poszatkowana