Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis
Idealna do pieczonych mięs, chrupka, o złożonym smaku. Taka właśnie jest surówka z czerwonej kapusty. I dlatego idealnie sprawdzi się do świątecznego obiadu.
Świąteczna modra kapusta
Zwłaszcza w tradycji śląskiej zakorzenione jest dziś, by czerwoną kapustę nazywać modrą. Choć słowo to oznacza coś niebieskiego lub purpurowego, to właśnie modra kapusta stała się nieodłączną częścią frazy „rolada z kluskami i modrą kapustą”. Jednak warzywo to świetnie odnajduje się także poza tradycyjnym dla regionu na południu Polski zestawieniem.
Zwłaszcza zważywszy doskonały kontrast, który budują miękkie, słodkie buraczki i aromatyczna, a przede wszystkim chrupiąca kapusta. Podkręcona kwasem i orzechami surówka taka genialnie odnajdzie się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, które chętnie serwujemy w święta. Jest też dodatkowym argumentem, by pokusić się o podanie kaczki czy gęsi, których smak podbije.
Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorowaćSurówka z czerwonej kapusty
Za świąteczny charakter tej surówki odpowiadają suszona żurawina i orzechy włoskie. Można też wzbogacić ją o suszone śliwki. Surówka będzie szybka i łatwa w przygotowaniu, jeśli użyjemy do niej gotowych gotowanych buraków, choć oczywiście doskonałe będą te pieczone, własnej roboty.
Składniki
- 200 g czerwonej kapusty
- 3 małe buraczki
- Garść orzechów włoskich
- Garść suszonej żurawiny
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- Na dressing po 1 łyżce oliwy, oleju z orzechów, octu winnego i miodu, sól i pieprz
Sałatka kapuściana na święta
Buraczki, ugotowane lub upieczone, obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Największe owoce żurawiny przekrawamy na połówki, a orzechy podprażamy i siekamy. Składniki mieszamy w misce.
Płynne składniki sosu wlewamy do małego słoiczka. Przyprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy słoik i dokładnie nim wstrząsamy. Kiedy składniki połączą się w emulsyjną masę, wylewamy je do surówki i mieszamy na 15 minut przed podaniem. Obrywamy listki z gałązki tymianku, drobno siekamy i posypujemy surówkę po wierzchu.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe pierogi od Strzelczyka i doskonały, prosty sernik.