Włóż do miski mandarynki, jajka, cukier i odpal blender. Ten deser to hit w moim domu
Lubisz desery? W takim razie polecam przepis na niezwykle puszyste ciasto z mandarynkami w roli głównej. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem, a także nadzwyczajną lekkością.
Puszyste ciasto z mandarynek na deser
U mnie w domu desery stały się już tradycją. Zawsze musi być coś pysznego do poobiedniej kawy. Zwykle podaję wyjątkowe ciasto, które pokochała moja rodzina. Tak puszyste, a wręcz puchatego smakołyku na pewno jeszcze nie jadłeś. Ma smak mandarynek, jest leciutkie i pyszne. Pełno w nim też czekoladowego nadzienia.
Dlatego każdemu polecam przepis dzięki, któremu robi się znakomity deser z mandarynkami w roli głównej. Cytrusy trzeba zmiksować i połączyć z innymi składnikami. Niebawem puszysty deser trafi na twój stół. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorowaćJak przyrządzić deser z mandarynek?
Składniki:
- 400 g mandarynek
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 10 g drożdży
- 400 g mąki
- trochę oleju
- jajko i mleko do posmarowania ciasta
- nutella jako nadzienie
Przygotowanie deseru zacznij od obrania mandarynek, podzielenia ich na cząstki i przełożenia do dużej miski. Wbij jajka, wlej mleko i wsyp cukier. Składniki zblenduj. Następnie przecedź przez sito. Wsyp suche drożdże, mąkę i dokładnie wymieszaj.
Zagniataj ciasto, wlej trochę oleju i dalej zagniataj. Gotowe ciasto szczelnie okryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu zdejmij folię, ciasto podziel na 2 części. Uformuj z niego 2 podłużne wałki.
Deser z mandarynek, czyli niebo w gębie
Wałki podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kule i ułóż w okrągłej formie. Przykryj ściereczką i znów odstaw do fermentacji na 25 minut. Po upływie tego czasu wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Każdą z kulek w cieście nadziej nutellą.
Zrób to przy pomocy szprycy cukierniczej. Następnie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Wychodzi pyszne, wyjątkowo puszyste i pachnie mandarynkami. Jest idealnym deserem na grudniowe dni i nie tylko. Pisaliśmy o tym, jak zrobić cytrynę w syropie na zimę. Polecaliśmy przepis na kompot z suszu od Ewy Wachowicz.