Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lubię wstać chwilę wcześniej by upiec je na śniadanie. Twarogowe bułeczki bez drożdży to prawdziwy hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.02.2024 09:29

Lubię wstać chwilę wcześniej by upiec je na śniadanie. Twarogowe bułeczki bez drożdży to prawdziwy hit

bułeczki twarogowe
youtube.com/@sprintcooking

Świeże pieczywo to podstawa dobrego śniadania. Takie pyszne i zdrowe bułeczki rozbudzą domowników i dadzą im energię na cały dzień. Zrobisz je w kilkanaście minut. To najlepszy sposób na początek dnia.

Bułeczki twarogowe na śniadanie

Proste bułeczki oparte na proszku do pieczenia to jeden z tych świetnych pomysłów, które urozmaicają domowe śniadania. Świetnie też nadają się jako przekąska na później. Można przyrządzić zapas takich bułeczek i spakować każdemu z domowników do pracy lub szkoły.

Proponujemy, by podawać je ze świeżymi owocami i domową nutellą z dojrzałego awokado, miodu i łyżki kakao. W wersji na wynos świetnie sprawdzą się zaś w towarzystwie jogurtu i owoców. Jeśli wszystkie nie znikną od razu z talerzy, świetnie takie bułeczki nadadzą się również na domowe sucharki, które można np. spakować na wycieczkę.

przesiewanie mąki
youtube.com/@sprintcooking
Wiele osób nie ma pojęcia, jak przechowywać pieczywo. Trzeba pamiętać o 1 zasadzie, by długo pozostało świeże

Domowe wypieki

Do ciasta na bułki warto dodać bakalie lub inne podobne pyszności. My proponujemy mieszankę keksową. Kanał Sprint cooking, z którego zdjęcia ilustrują ten przepis, wykorzystuje same rodzynki.

Składniki

  • 3 jajka
  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • Cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mieszanki keksowej
  • Sól

Pieczemy bułeczki na śniadanie

2 jajka, cukier i aromat waniliowy roztrzepujemy w misce na dobrze wymieszaną masę jajeczną. Dodajemy twaróg i, rozgniatając go widelcem, mieszamy z masą. Mieszamy blenderem lub mikserem, dodając olej.

Do ciasta wsypujemy trochę mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy partiami mąkę, wciąż wyrabiając ciasto. Dobrze wyrobione będzie nieco kleiste. Dodajemy mieszankę keksową i mieszamy do równego rozprowadzenia jej w cieście. 

Dzielimy je na 12 części i z każdej formujemy kulkę na posypanej mąką stolnicy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy trzecie jajko i smarujemy nim bułeczki po wierzchu za pomocą pędzelka. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka konserwowanego w słoikach i ciasto serowe na obiad.

bułeczki do pieczenia
youtube.com/@sprintcooking